Грб Москве

      ПОЧЕТНА СТРАНА

      ГАЛЕРИЈА

      ПАРИЗ

      БЕРЛИН

        КВИЗ

 

   

Застава града

MOСКВА

 Заштитник града

 
 

Положај Москве  

 

 
Историја Града
    Опис града

                                                             

 

Опис града

У  самом сруцу Москве налази се Кремилин, место команде скоро осам векова и духовни центар. Град је мешавина лепота китњастих цркви, нео-класичних кућа и импресивние архитектуре у старог дела града. Широке сиве улице и златне црквене куполе доминирају градом. Некадашње суморне улице сада су ускомешане вевом људи, марктима, продавницам, бутицима, галеријама и нестрипљиви продаваца који данас нуде робу коју је било немогуће купити тком Совјетских година. То је такође град забаве, са много позоришта, музеја, а истиче се и реновирани московски циркус. Град се може похвалити и са најдужим и најуспешнијим желизничким системом са подземним станицама, које су у изненађујуће добром стању, декорисане мермером, сијајућим и позлаћеним мозаицима.

 

 

 

 

Историја града

Прва људска насеља на територији Москве се бележе још за време каменог доба. У 12. веку, Москва је била мањи град под влашћу Владимирско-Суздаљске кнежевине. Москва је успела да избегне најезду Монгола и напредовала док је Златна Хорда пљачкала остатале руске градове. У 14. веку је постала престоница своје кнежевине, а у 15. целе уједињене Русије и седиште Руске православне цркве. Статус главног града је изгубила 1712. , а 1812 је пала у руке Наполеону али не пошто су је Руси спалили и напустили. Французи су држали град само нешто више од месец дана и повукли се због зиме. Москва је обновљена већ 1813. 1917. године је била центар револуције против монархије и касније против привремене владе. Бољшевици су 1918. године вратили престоницу у Москву, а постала је и главни град Совјетског савеза када је основан 1922. године. Била је седиште совјетске војне команде за време другог светског рата и Немци никад нису успели да је заузму.

Кремљ

То је најстарији део Москве који датира још од оснивања града 1147. године, а налази се у самом срцу града, на врху брда. Кремљ је утрврђење окужено широким црвеним зидом на ком се налзи 20 кула. Комплекс се састоји од сијајћих, позлаћених цркава и палата, музеја и резиденција, саборних холова и разних културно-историјских споменика. Трон Ивана Грозног налази се у јеној од катедрала, а такође и многих дургих владара. Унутар Кремља налази се и Армоурy палата, најбогатији и најстарији музеј у ком се налази колекција блага као што су дијамантски тронови, краљевске кочије и позната златна Фабержејева јаја. Ту се налази и збграда која садржи дијамант од 180 карата.

Музеј је отворен петком од 10:00 до 17:00 часова.

 

Црвени трг

Је отворен простор у центру Москве који окуржује градско трговински језгро које служи као јавно место за фестивале и друге егзибиције. Совјетска влада је уништила неколико древних грађевина око трга, укључујући и капију ускрснућа и капелу, да би направила место за тенкове поводом демонстрација. Реч црвени не односи се на боју опеке нити на комунизам. Значење речи краснy односи се на катедралу Светог Василија али је током векова реч промењена у црвена. Катедрала Светог Василија је најпознатија грађевина у граду. Можете се доћи метроом. 

   

 

Собор Василија Блаженог

Налази се на крају Црвеног трага. Црква је успела да измакне многим бурним ратовима током историје. Почетком Совјетског режима била је затворена, а данас је то музеј.

Отворене је петком од 10:00 до 16:30, а цена је око 100 рубаља, тј. око 10 долара.

    

 

Бољшој опера и балетски театар

Је московски најстарији театар који датира још од 1824 године, у коме се изводе чувене руске предсаве и чувено Лабудово језеро. По броју публике коју прима, спада у највеће позориште на свету. Долази се метроом до Театрлнаја, а цена наравно варира од представе. 

      

 

Третјакова галерија

Је место у коме се налазе многа чувена традиционална дела руске уметности још од доба пре револуције, и ту се налази највећа колекција руских икона од 11. до 17. века. Ту се налазе колекције познатих сликара и вајара из 18. века. Добила је име по свом оснивачу Павелу Третјакову, колекционару. Био је донатор 2000 дела.

Отворена је уторком и недељом од 10:00 до 19:30. Цена је око 250 рубаља, а за студенте око 120.

 

 

 

Галерија

   

Врх стране