BIOGRAFIJA GRUPE  DISKOGRAFIJA   GALERIJA  

Sta je punk ?

BIOGRAFIJA GRUPE

Sex Pistols su do 1976. godine postojali kao sastav pod nazivom Swankers i u tom periodu bend su sacinjavali Wally-vokal, Steve-gitara, Glen-bass, Paul-bubnjevi. Bend se bavio obradama The Who-a, Small Faces-a i Foundations-a.

Pocetkom 1976. bend se upoznaje sa Malcolm-om McLaren-om, bivsim menadzerom New York Dolls-a i vlasnikom butika "Sex", i mijenja ime u Sex Pistols. U medjuvremenu je misteriozni Wally ustupio mijesto Johnny Rotten-u. Sada su grupu cinili :              Steve Jones (rodjen-3. septembar 1955., London, Engleska; gitara), Paul Cook (rodjen-20. jul 1956., London, Engleska; bubnjevi), Glen Matlock (rodjen-27. avgust 1956., London, Engleska; bass) i Johnny Rotten (John Lydon, rodjen-31. januar 1956., London, Engleska; vokal). Do 1976. bend je imao manje svirke po Londonu i stekao veliku naklonost tinejdzera koji su nosili "cheerokee" frizure, pocjepanu odjecu i ziherice posvuda. Svirke grupe su postale sinonim za nasilje, koje je dosegnulo vrh tokom Punk Rock festivala u 100 Club-u kada je jedna djevojka oslijepljena u tuci. U taj incident je bio ukljucen i najvjerniji sljedbenik grupe - Sid Vicious (John Ritchie, rodjen-10. maj 1957., London, Engleska; umro-2. februar 1979., New York, SAD; bass).

To je bio period kada je bend imao najvise svirki jer su ih nakon izdavanja njihovog prvog singla "Anarchy in the UK" manje-vise svi klubovi odbijali. Pistolsima je prvu priliku pruzila mocna diskografska kuca EMI, koja ih je ubrzo nakon pustanja u prodaju njihovog prvog singla (26.11.1976.) odbila na dalju saradnju. Gostujuci u jednoj TV emisiji oni su pokazali da im nikako ne odgovara jedna takva diskografska kuca - kada su im rekli da imaju jos minut da kazu sve sto hoce, oni su kao iz topa ispalili najgore vulgarizme koje su mogli izvuci.

Nakon toga su postali, ne samo rock, nego i nacionalna senzacija jer zuta stampa nije uvijek pratila samo ono sto je lijepo i interesantno, vec sto skandaloznije i upecatljivije pojave i dogadjaje. Tada im priliku pruza izdavacka kuca A&M no taj ugovor traje citavih sedam dana (9-16. 3. 1977.) , McLaren i Pistols-i su bogatiji za jos oko 75 000 (od EMI-a su dobili 50 000) i oni tada konacno postaju spremni da sebi priuste dovoljno slobodoumne partnere kao sto su Virgin Records i 13.5.1977. izdaju drugi singl "God Save The Queen". Pjesma je dovela do toga da je bend bio zabranjen na svim radio stanicama, kao i njihove turneje i konceti, a prodavnice odbijaju da prodaju plocu, nazivajuci je inkrimisanom. Ipak su njom stekli veliku popularnost sto najbolje potvrdjuje cinjenica da radio nije objavljivao 1. mjesto top liste vec je kretao od drugog.

U to vrijeme Glen Matlock, najobrazovaniji clan benda, napusta postavu, a Rotten u bend uvodi Sid-a Vicious-a koji nije znao da svira bass. Zanimljivo je to da su mu uoci svirke pokazivali u backstage-u pokazivali kako da svira. Prije Pistols-a on se pokazao kao bubnjar na prvoj svirci Sixouise & The Banshees. Trenutak njegovog dolaska u bend ce bitno uticati na dalji razvoj Pistols-a, jer on kasnije i nije bio toliko los basista koliko se ekscentricno i ekstremno ponasao. Sve to doprinosi da se bend podijeli na dva dijela - Vicious & Rotten, i Jones & Cook. Sve to je zakomplikovalo Sid-ovo stupanje u vezu sa Nancy Spungen jer mu je ona, osim prave ljubavi, otkrila jos nesto - heroin, i njegovo stanje se pogorsava i to remeti rad benda. Sam Sid nije mnogo uradio za Sex Pistols-e; dok je on bio u bendu, stvorene su samo dvije pjesme-"Holydays in the Sun" i "Bodies", dok je vecinu materijala odradio Matlock koga je nesretni Sid zamijenio.

Nakon svega toga dolazi do izrazaja cinjenica da su Pistols-i bili McLaren-ove lutke na koncu unutar njegovog beskompromisnog showbusinessa. Zelio je da bend snimi spot u Rio de Janeiro-u sa poznatim kriminalcem Ronnie-m Biggs-om sto Rotten odbija i vraca se u Englesku, Sid ostaje u SAD, a Jones i Cook ostaju da snime spot. Zbog toga je Rotten kasnije tuzio McLaren-a i ovaj je izgubio pravo da upravlja prihodima Pistols-a a oni bivaju ulozeni u snimanje filma "Velika R'N'R prevara".

Pistols-i su, uz dvostruki album "The Great Rock'n'Roll Swindle" (demo snimci sa Rotten-om, Jones-om i Sid-om na mjestu vokala), izdali samo jedan album-"Never Mind The Bollocks-Here's The Sex Pistols" za Virgin Records, i ubrzo nakon toga su se raspali. Nakon raspada svaki od clanova je zapocinjao solo karijeru ili sa drugim bendovima, sem Sid-a koji se ubio kad su ga optuzili za da je ubio svoju djevojku Nancy.

 

pojava pravca

karakteristike pravca i poklonika

karakteristike muzike

galerija

KVIZ

VRATI SE NA VRH

<< home page