Sta je to PUNK ?

      POJAVA PRAVCA
      KARAKTERISTIKE PRAVCA I POKLONIKA
     KARAKTERISTIKE MUZIKE
      galerija

          

POJAVA PRAVCA

U 70-ima se u okviru muzike XX vijeka javlja vise novih pravaca, a jedan od njih je i glam rock, u kom su mnogi isli i do ekstrema da bi nasli svoj identitet, to su bili muzicari poput Davida Bowiea, The Doors-a... prilicno ekscentricnija muzika koja kao takva nije mogla biti komercijalna, poput Modern Lovers-a, uticala je na razvoj PUNK-a. Punk ima dosta slicnosti sa glam rock-om upravo zbog cudnog ponasanja na bini, izrazene seksualnosti i glupiranja.

Punk se javio u kasnim 70-im godinama proslog vijeka, i to bas onda kada je rock-u prijetilo stapanje u masu, i popularnost na nivou tv-serija...on je tada postajao sve utopljeniji u svakodnevnicu. Upravo od toga ga je spasio punk, on ga je bar za jos neko vrijeme vratio mladima i obespravljenima.

Ali punk nije samo racionalizovao odnose u rock-u, vec i u samom  showbussiness-u, ako uzmemo u obzir da je nastao kao reakcija na masovni showbussiness, i da je tezio ka revolucioniranju odnosa u njemu a ne u cijelom drustvu.

Punk je imao uticaja u mnogim aspektima kulture, i u onima u kojima se to ne bi ni ocekivalo...kao takav imao je dosta potpravaca i razlicitih pojava.

Karakteristicno je i to da su izdavacke kuce koje su ih izdavale uglavnom bile male i slabe ali da su i kao takve ipak nekako opstale, dok su one velike morale izmijeniti ponesto, citiram : "Poznate su peripetije Sex Pistolsa sa EMI, A&M i Virginiom, no sto je osobito vazno za pokretanje citavog niza nezavisnih, maltene-uradi sam-kompanija koje su, uprkos svojim skucenim ekonomskim resursima, uspjevale opstati u konkurenciji diskografskih giganata koji su pred poplavom manjih tvrtki ( a pogotovo pod pritiskom komercijalnih uspjeha firmi poput Stiff, Sire ili Radar ), morali izmijeniti svoj odnos prema punk grupama."

Sam termin PUNK se javio jos tokom sezdesetih godina i to kao jedan od naziva za sve americke rock bendove od 1964 do 1968 koji su se javljali jedan za drugim kako bi stvorili protivtezu engleskim rockerima koji su dolazili. Inace, prema Johnu Holmstromu, rijec PUNK ROCK oznacavala je bilo kog djecaka koji je, kao neiskusan pocetnik, ulazio u svijet muzicara. Bez talenta? Inteligancije? Nikakav problem! Bilo je dovoljno da bude hrabar, ogorcen, prilicno nametljiv i da nabavi gitaru. Rijec punk u originalnom prevodu sa engleskog jezika na srpski znaci - propalica, klosar, odrpanac, nitkov...

70-e, zapravo 60-e, u svijetu, u Engleskoj...perid obnove poslije Drugog svjetskog rata, nadolazak novog poretka, socijalizam uspostavljen sirom zemalja Evrope, ekonomska i socijalna kriza... Da li je to sve uticalo na stvaranje jednog "kratkotrajnog" muzickog pravca ? Da, svakako ! Punk je svoj temelj postavio u ANARHIJI (grc.-bezvlasce, nered, haos...) tj. ANARHIZMU, koga su kao politicku ideju bezvlasca postavili Prudens i Bakunjin. Covjek koji nastoji da svim mogucim sredstvima srusi postojeci poredak i da zavede stanje potpunog nereda i bezvlasca-anarhista, mladi covjek koji je cvrsto vjerovao da se svi problemi danasnjice (tadasnjice) mogu prevazici anarhijom.

Da li je anarhizam svoje korjene povlacio iz komunizma ( bezklasnog drustva u kom su svi jednaki i dobijaju koliko zasluzuju) ? To ne zna niko, ali ono sto je sigurno je da punkerima ne mozemo pripisati samo zelju za haosom. Mozda su oni htjeli da stvore svijet u kome niko nikoga ne bi prisiljavao ni na sta, ogranicavao nam volju, a da opet svi budu jednaki...

I upravo zbog toga sto se bavio pitanjima sadasnjice ( tadasnjice-nije se bavio prosloscu i buducnosvu ) smatra se mrtvim danas. Punk je samo nalazio uzroke u bliskoj proslosti ali se nije pozivao pretjerano na nju. On je sam sebe potisnuo u zaborav time sto je ostao dosljedan svojoj izvornoj koncepciji, danasnjici, obespravljenim mladima, prljavim ulicama... Ali da li je punk zaista mrtav ili je  samo pramalo onih koji mu se istinski klanjaju ? Sta se dogodilo, zar je ponestalo nezadovoljstva u svijetu ili je omladina postala isuvise obeshrabrena ?

Osnivacima se 1976. svakako smatraju Sex Pistols, tacnije njihov menadzer Malcolm McLaren. Iako su i prije Pistols-a postojali izvodjaci koji su se bavili takvom muzikom, oni su bili prvi koji su slobodno krocili u javnost i bez dlake na jeziku rekli sve sta su imali da kazu...

Od tada on se javlja u raznim oblicima - punk rock, ska punk, hc(skate)punk, death punk, a novijih dana i pop punk (MTV). I tu se postavlja pitenje da li je i punk postao totalno iskomercijalizovana muzika za navlacenje sto veceg broja publike kao i rock, koga je on sam spasao od takve sudbine ? Vjerovatno da nije. Stvar je u tome sto je novo vrijeme donijelo i novo shvatanje, pa se, izmedju onih koji ga pljuju i onih koji ga se sjecaju, pojavljaju i oni koji pokusavaju da ga odrze u zivotu makar jos malo, ponosno uzvikujuci ono cuveno : PUNK'S NOT DEAD !

VRATI SE NA VRH

 home page