Uvod | Grupe ugroženih životinja | Galerija | Zanimljivosti | Kviz

4. oktobar - Svjetski dan zaštite životinja

Svjetski dan zaštite životinja prilika je da se gradani upozore na odgovornost u ocuvanju životinjskih vrsta, na održivo djelovanje i iskorištavanje prirodnih bogatstava
 
 
U svijetu je poznato 1,770.000 životinjskih vrsta, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više.  No, alarmantan podatak je da svakog dana zbog gubitka staništa, lova i iskorištavanja te onecišcenja atmosfere, tla i voda u svijetu izumre 50 – 100 vrsta biljaka i životinja, a najugroženije su morske kornjace, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi...

 Naučnici tvrde da je stopa izumiranja danas 40 posto veca od normalne. Treba naglasiti da je izumiranje neke vrste nepovratno!  Životinje uglavnom ugrožava covjek, bilo da ih lovi ili iskorištava, onecišcuje tlo, zrak i vodu, ili uništava njihova staništa i unosi strane vrste.Sredozemna medvjedica

 Konvencijom o medunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih biljaka i životinja (CITEC) uredena je medunarodna trgovina.  Rijetke vrste životinja i biljaka druge su po opsegu na popisu ilegalne trgovine, odmah iza droge, i procjenjuje se na oko 20 milijarda dolara na godinu.

Što je vrsta ugroženija i rjeda, njena cijena na crnom tržištu je viša. Tako papiga crni kakadu dostiže cijenu od 923 dolara, cimpanza cijenu od 7.692 dolara, a leptir meksicki lastin rep - 1.000 dolara.

U samo jednoj godini preko granicnih prelaza prede 50 hiljada živih primata, 140 hiljada slonovskih kljova, 10 miliona koža raznih gmazova, 15 miliona krzna macaka i drugih sisavaca, 5 miliona živih ptica, 600 miliona živih riba za akvarije, 3 miliona živih kornjaca i dvije tone korala.Bjeloglavi sup

Od 1. novembra 2004. stanovnici Evropske unije za svoje kucne ljubimce moraju izvaditi pasoše ako s njima žele putovati preko granica 25 zemalja clanica.  Osim pasoša ljubimci dobivaju i mikrocip ili tetovažu za identifikaciju.

 Ne zaboravimo da nam životinje, osim za hranu, služe i za lijecenje mnogih bolesti, a cuvari su korisnih gena kojima možemo poboljšati produktivnost biljaka i domacih životinja. Izvrsni su vodici slijepih, pomažu unesrecenima i povrijedenima, a imaju i terapijsku vrijednost.

Mnogi ljudi surovi su i prema svojim kucnim ljubimcima, pa nije ni cudo što se mnogi covjekovi 'prijatelji' za vrijeme godišnjih odmora nadu na ulici. Jeste li znali da su brojke ostavljenih kucnih ljubimaca toliko velike da se evropske zemlje njima gotovo nadmeću?

Veliki broj udruženja i ljubitelja životinja ulažu velike napore da bi zaštitili ta prekrasna bica i omogucili im pristojan život kakav i zaslužuju.

Volite li životinje, ukljucite se i sami u akciju njihova spašavanja. Okupite prijatelje i zajedno napravite kratko predavanje o Danu zaštite životinja, prikupite nekoliko zanimljivih informacija te ukljucite i profesore koji ce vam sigurno znati reci puno toga o mnogim vrstama koje izumiru.

Cini li vam se to prevelikim poduhvatom, pokušajte sakupiti novac za vrecu hrane i napraviti mali izlet u sklonište za napuštene životinje. Nevjerojatno je koliko cete se bolje osjecati kada vidite sve one umiljate životinjice, a, tko zna, možda i koja od njih osvoji vaše srce, pa je odlucite povesti kuci.

Svaka informacija koju uspijete sakupiti važna je i potaknut ce vas na razmišljanje o tome koliko su životinje stvarno ugrožene i trebaju našu pomoc.

Neka vas Svjetski dan zaštite životinje potakne na razmišljanje o svim, ne samo ugroženim životinjama!

 

Copyright © 2005

    "Znanje.org" ne odgovara za sadrzaj pojedinacnih stranica.