Uvod | Grupe ugroženih životinja | Galerija | Zanimljivosti | Kviz

Zanimljivosti

Izvjestaj iz SAD-a govori da su naučnici po prvi puta klonirali jedinku jedne ugrožene vrste koristeci jajasca i maternicu životinje druge vrste, u ovom slučaju krave.

 Kako pisu dnevne novine Washington Post, kloniran je azijski gaur, životinja koja liči na govedo a prirodno joj je staniste u Indiji i Burmi, iz jedne jedine stanice uzete od mrtvog gaura.

Naučnici su gaurovu stanicu implantirali u kravlje jajasce iz kojega su prije toga odstranili gene, te ga umetnuli u maternicu druge krave. Bebi gauru već je dano ime Noa, a trebalo bi doći na svijet sljedećeg mjeseca. Post izvjestava da ista grupa naučnika iz biotehnoloske tvornice Advanced Cell Technology (ACT), Massachusetts, namjerava klonirati i vrstu divovskih pandi. Najbliže srodne vrste tih pandi su zečevi i rakuni, ali otpadaju kao surogat majke zbog svoje nedovoljne veličine. Zato se naučnici nadaju za zamjenske majke iskoristiti crne medvjede, ali jedino ako uspiju dobiti stanice pande iz Kine. Međutim, funkcioneri Kineskog nacionalnog zoloskog vrta izjavili su kako su uvijek otvoreni prema novim idejama, ali da trenutno ne namjeravaju tkivo velike pande učiniti dostupnim. Nedavno je ove godine Washington Post objavio da ACT namjerava oživjeti izumrlu vrstu spanske planinske koze bukardo. Posljednji bukardo umro je prije devet mjeseci, ali je očuvano nekoliko stanica životinje. U pravilu klon posjeduje sve genetske karakteristike izvorne stanice, uključujuci pol, sto znači da se ne može stvoriti populacija za uzgoj. Ipak, u ACT-u se nadaju da će dobiti dozvolu spanskih vlasti da uz pomoć posljednjih molekularnih tehnika ubace muske hromozome u jedinke blisko srodne vrste koze kako bi stvorili bukarde oba pola.

 

Copyright © 2005