WWW.ZNANJE.ORG ne odgovara za sadrzaj pojedinih stranica

 
 
 

ERATOSTEN

Eratosten je živio u trećem vijeku prije Hrista i bio je Arhimedov prijatelj. Obojica su voljela raditi s brojevima i obojica su znali, čak i u tim ranim vremenima, da je Zemlja okrugla. Eratosten je odlučio naći koliki je obim Zemlje. Evo kako:

Znalo se da je 21. lipnja podnevno sunce tačno iznad Syene (Syena je grad Aswan u današnjem Egiptu). Aleksandrija je bila 5000 stadija sjeverno od Syene. Stadij je bio jedinica za dužinu kojeg su Egipćani koristili za velike udaljenosti. Eratosten je 1. lipnja postavio visok vertikalan štap u Aleksandriji koji je bacao sjenu na zemlju. Izračunao je ugao pod kojim sunce pada na zemlju i našao da je to otprilike 1/50 punog kruga.

Zatim je pretpostavio da su sunčeve zrake koje 21. lipnja padaju na Syenu paralelne. Tada je nacrtao sljedeću sliku, gdje S označava Syenu, A Aleksandriju, a O središte Zemlje.

Budući da su dužine PB i OS paralelne, ugao BPA je jednak uglu AOS. Budući da je ugao BPA otprilike iznosio 1/50 kruga, ugao AOS je također iznosio 1/50 kruga. Tada je znao da je luk AS, koji je bio otprilike 500 stadija dugačak, bio također 1/50 cijelog Zemljinog obima. Našao je obim Zemlje tako što je pomnožio 5000 stadija s 50. Rezultat je glasio 250 000 stadija.

Kasniji pisci pišu da je 250 000 stadija iznosilo otprilike 40 230 km, što je blizu modernim mjerenjima Zemljinog obima.