Sociološko istrazivanje na temu sekte

 

Uvod

Organizacija sekti

Sajentoloski pokret

Adventistička crkva

Opasnosti sekti

Spisak vjerskih zajednica

Galerija

Kviz

 

 

UVOD:

Cilj istrazivanja je prije svega  bolja edukacija mladih osoba o problemu sekti i pretnji koje one predstavljaju. Nadalje željeli smo   da posebno obradimo pitanje Adventističke sekte,     jer je ta sekta naročito rasprostranjena među Srpskim narodom u Vojvodini i Beogradu i Sajentološke sekte, koja je jedna od   najzastupljenijih sekti u medijima.

 

Sta znači riječ sekta?

    Sekta je religijska organizacija čije ime potiče od latinske riječi sequi (slijediti) . U doba Rimskog carstva „sekta“ je predstavljala određen način razmišljanja, stil života, političku stranku koju je osoba podupirala ili filozofsku školu kojoj se priklonila . U modernom društvu ona označava “grupu sljedbenika nekog vjerskog učenja koja se odvojila od crkve i koju je crkva odbacila ili osudila” . Danas pojam „sekta“ ima negativnu konotaciju, i često ga se izjednačuje s terminom „kult“.

Početci masovnog širenja sekti:                                                                          

    U srednjem vijeku Crkva je koristila pojam „sekta“ da obilježi sva heretička učenja. Masovno širenje sekti se dogodilo tek u novije vrijeme, sredinom 19. vijeka, kad su industrijalizacija i sekularizacija potisnule vjeru u drugi plan . U tom razdoblju „nestabilnosti i krize”  sekte su ljudima djelovale naročito privlačno.
Drugi talas sekti se pojavio tek 1950-tih kad je život Zapadnjaka postao hladan i povučen . Mnogi su tada pod uticajem strahota minulog rataa i posljedica koje su iste ostavile, pristupili raznim sektama koje su iskoristile njihov osjećaj besciljnosti i zbunjenosti.