Legendarna carstva

 

 

ELDORADO

ATLANTIDA

KAMELOT

HELSINGOR

GALERIJA

KVIZ

 

 

KAMELOT

 

U srednjovjekovnoj Evropi ljudi su se beznadežno hvatali

za san o Kamelotu, veličanstvenom gradu u kome je vladao mir,

red i blagostanje, jer je njihova svakodnevica bila obilježena ratovima, siromaštvom i bolestima.

 

Bezvremenska država, mjesto radnje romana o Arturu, već osam vijekova fascinira ljude. U njenom središtu nalazi se legendarni zamak u kome je junački britanski kralj navodno imao svoj dvor.

Ime Kameloi (ili Kamlo) dao je francuski pjesnik Kretjen de Troa (približno 1150-1190). On jebio prvi i najpoznatiji pjesnik francuskih romana o Arturu, u kojima su prastare legende o britanskom vojskovođi prepletene s drugim legendama, čineći uzbudljive priče po ukusu ondašnjeg čitaoca. Kamelot Kretjena de Troa nalate se u bezvremenskoj zemlji sa začaranim šumama i zamkovima, gdje se stalno dešavaju nova čuda. Odavde hrabri vitezovi polaze  u ratne pohode po cijelom svijetu, da spašavaju plemićke gospođice od velikih opasnosti, da preživljavaju najopasnije avanture i da se ovjenčani slavom vrate na dvor, sjedište kralja Artura. Usred svijeta u kome vladaju haos i varvarizam Kamelot je središte idealnog carstva, simbol reda i harmonije.

Istorija Kamelota počinje i završava se Arturom. Postoje indicije da se iza legendarnog lika krije istorijska ličnost, britanski vojskovođa koji je živio oko 500. godine i koji je nakon povlačenja rimskih legija svoj narod štitio od nadirućih Saksonaca. Njegova časna djela postala su dio keltske riznice legendi, koje su sa druge strane granice saksonske vlasti, u zapadnoj Engleskoj i Velsu, prenosile s koljena na koljeno. Potraga za Kamelotom je, dakle, počela u keltskim zemljama.