UJEDINjENO KRALjEVSTVO

 

 

INDEX

UJEDINjENO KRALjEVSTVO

LONDON

LIVERPOOL

GALERIJA

KVIZ 

MANCHESTER

 

Manchester je grad u sjevernozapadnoj Engleskoj. Nalazi se na povoljnom položaju. Centar je prostrane naseljene zone, a u njegovoj blizini postoje nalazišta uglja. Osim toga, dobro je saobraćajno povezan (ima i izlaz na Irsko more plovnim kanalom). Izuzetni razvoj ovoga grada, koji je istorijski povezan sa stvaranjem pamučne industrije, danas počiva na tercijarnim djelatnostima. Prema podacima iz 2002. godine, grad ima 422.000 stanovnika, dok područje metropole ima 2,5 miliona stanovnika. Većina stanovništva danas je zaposlena u trgovačkim, novčanim, tehničkim i upravnim djelatnostima. Grad je dom dva poznata fudbalska kluba: Manchester United i Manchester City, kao i mnogim poznatim umjetnicima i muzičarima poput Morrisseya, New Order i Oasis.

Manchester City Football Club je osvojio državno prvenstvo dva puta, FA kup četiri puta, i jednom Kup pobjednika kupova. Najuspješniji perid kluba bio je u kasnim 1960-im i ranim 1970-im, kada su osvojili nekoliko prestižnih trofeja pod vodstvom Joe Mercera, i sa igračima poput Colina Bella i Francisa Leea.

Manchester United je fudbalski klub koji svoje domaće utakmice igra na stadionu Old Trafford u Manchesteru. Jedan je od najuspješnijih engleskih i evropskih fudbalskih klubova sa 17 naslova prvaka, 11 pobjeda u engleskom kupu i tri naslova evropskih prvaka. Manchester United je klub s najvećim prosjekom gledalaca po utakmici u Engleskoj u proteklih pedeset godina, a jedan je i od osnivača Evropskog udruženja klubova. Klub je globalno popularan, posebno na Dalekom istoku.

Gradovi prijatelji

  • Bilwi, Nikaragva

  • Karl Marx Stadt, DDR, sada Chemnitz, Njemačka

  • Córdoba, Španija

  • Rehovot, Izrael

  • Sankt Petersburg, Rusija

  • Wuhan, Kina

Iako nije službeno grad partner Tampere u Finskoj je poznat kao "Manchester Finske".