Kompozitori


Đovani Pjerljuđi da Palestrina
Orlando di Laso
Gregor Fridrih Hendel
Johan Sebastijan Bah
Đuzepe Toreli
Arkanđelo Koreli
Jan Valclav Štamic
Franc Jozef Hajdn
Volfgan Amadeus Mozart
Ludvig van Betoven
Franc Šubert
Robert Šuman
Karl Marija fon Veber
Feliks Mendelson Bartoldi
Frederik Šopen
Franc List
Hektor Berlioz
Đokaino Rosini
Đuzepe Verdi
Šarl Guno
Žorž Bize
Žak Ofenbah
Johan Štarus
Johan Štraus (mlađi)
Rihart Vagner
Johans Brams
Rihard Štraus
Maihail Ivanovič Glinka
Milij Balakrijev
Cezar Kjui
Modest Petrovič Musorgski
Nikolaj Rimski Korsakov
Aleksandar Borodin
Petar Iljič Čajkovski
Bedžih Smetana
Antonjin Dvoržak
Edvag Grig
Kornelije Stanković
Josif Marinković
Stevan Stojanović Mokranjac
Klod Debisi
Moris Ravel
Igor Stravinski
Bendžamin Britn
Luj Armstrong
Džordž Geršvin
Petar Konjović
Miloje Milojević
Vasilije Mokranjac
Dušan Rodić
Volfgan Amadeus Mozart
    Prema ocjeni mnogih, najgenijalniji kompozitor u povijesti muzike je autor Figarova pira i mnogih drugih genijalnih djela Wolfgang Amadeus Mozart. Čudo od djeteta, dječak koji je prije poznavao note nego slova i koji je već s tri godine počeo komponovati jednostavne pjesmice, a s pet održavati koncerte, rođen je 27. Januara 1756. u Salzburgu.

    Bilo bi pogrešno vjerovati da se mladi Mozart nije igrao. Ustvari, cijeloga života bio je djetinjasto razigran, ali je njegova muziča nadarenost odmalena bila iznimna. U predškolskoj dobi napisao je niz kompozicija koje su sačuvane zahvaljujući njegovu ocu Leopoldu i salzburškom kapelniku, također kompozitoru.

    Sa sedam godina Amadeus održava senzacionalne glasovirske koncerte širom Europe. Nekoliko godina poslije, po sjećanju i po sluhu, bez greške će reproducirati skladbu Allegria čije su se note krile za isključivu upotrebu vatikanskog zbora, a koja se pjeva čak u devet glasova. S devet godina piše prvu operu Bastien i Bastiena, a s 13 dobiva mjesto koncertnog majstora u orkestru salzburškog nadbiskupa. Godine 1777. Mozart je nezadovoljan svojim statusom u Salzburgu, odlazi s majkom u Pariz, a nakon majčine smrti 1788. nastanjuje se u Beču, gdje se ženi Konstancom Weber, kontroverznom kćerkom pozorišnog šaptača.

    Počinje Mozartovo muževno doba, ispunjeno brigama. Genij velikog kompozitora ispred je vremena, što je uz njegov neobuzdani temperament izvor stalnih sukoba s mecenama, dvorskim i crkvenim moćnicima. Prisiljen sam posuđivati novac kod različitih lihvara i gulikoža, a pravi su mi prijatelji sve rjeđi - pisat će Mozart nekom prijatelju. Da bi preživio Mozart daje poduke iz glasovira i komponuje po narudžbi mecena. Opera Otmica iz saraja postiže 1772. golem uspjeh, ali mu ne donosi i novčani probitak. Opera Figarov pir brzo je osvojila Europu, ali ne i konzervativni Beč.

    Međutim, unatoč stalnim teškoćama Mozart stvara s nevjerojatnom lakoćom. Lijepu predigru operi Don Giovanni, po narudžbi direktora opere u Pragu, napisao je za jedan dan, a cijelu operu za dva mjeseca. Zato je Mozartova ostavština golema. 1791. Mozart komponuje svoja najveća djela - operu Čarobna frula i veličanstveni Rekvijem, koji ne uspijeva dovršiti.

    Umro je 5. decembra 1791. u 35. godini života, u dobi kada većina umjetnika tek dostiže stvaralačku zrelost. Široka publika upoznala je Amadeusa u filmskoj verziji Miloša Formana i prihvatila ga ne pitajući se je li taj obješenjak na ekranu bio autentični Mozart.

 • Drugi stavak Koncerta za klarinet i orkestar u A duru
 • Ave Verum Corpus
 • Koncert za klavir br. 21 u C duru
 • Laduate Dominum
 • Lacrimosa iz Requiema
 • Soave sia il vento iz opere Cosi fan tutte
 • Prvi stavak Koncerta za klarinet i orkestar u A duru
 • Uvertira iz opere Figarov pir
 • Prvi stavak Male noćne muzike
 • Uvertura iz opere Čarobna frula
 • << prethodna