mIRC Komande 
Kako podesiti mIRC?
Nick Server
Chanal Server
Memo Server
Ostalo
Sve komande
mIRC Scripting
Uvod
Aliases
Popus
User
Variables
Remote
Home
 

Zasta sluzi ova sekcija? U Aliases mozete da napravite vase vlastite komande. Naprimjer imate komandu /join ,koja vas nervira i zelite da bude komadna /udji ... evo jedan primjer kako se to radi.

Upalite mIRC pa zatim otvorite Aliases skeciju (ALT+A). I pojavice se nesto ovako..
/j /join #$$1 $2-
/p /part #
/n /names #$$1
/w /whois $$1

Komanda "/j" je skracenia za "/join" ...sto znaci da vi mozete naprvit "/udji" umjesto "/join". Samo promjenite "/j" za "/udji" Da vrlo je lako ali ovo vam nista ne sluzi ako ne znate princip.

Uvjek prvo stavite vasu komandu koju zelite koristiti u mIRC-u pa zatim naredbu (join, whois, part, nick...) koju ce mIRC izvrsiti za vas. A kako sada mirc zna sta ste vi ukucali poslje vase komande? Zato suzli ovaj znak $$1. $$1 je oznaka za PRVU rjec, slovo, broj...sto dolazi poslje vase komande u nasem primjeru $$1 je oznaka za kanal u koji zelimo da udjemo. Kada bi to sada pisali trebalo bi da izgleda ovako nesto:
/udji /join #$$1

U ovom prvom primjeru ( /j /join #$$1 $2- ) zasta sluzi oznaka $2- . Znaci da mozete da udjete u vise kanala odjedonm. znaci kada bi ukucali
/udji #crack #mirc #scripting
..odma bi usli u sva tri kanala. Logicno bi bilo da se komanda pise ovako:
/udji /join #$$1 #$$1 $$1

Aliases Vam nudi jos jednu olaksicu prilikom kucanja komandi. Ne morate da po 100 puta ponavljate jednu te istu komandu .Zato $1, $2, $3 ..itd sluze da skrate taj posao. Ali za sta sluzi ona crtica " - " poslje 2 ( $2-). Nareduje mIRC-u da doda SVE rjeci, slova, brojev... poslje vase komande. Ako zelite da stavite maximalu rjeci, slova, brojeva ... poslje komande! Npr. da maximum moze da udje u pet kanal odjedonom:
/udji /join #$1-5

U Aliases mozete takodje da sa jednom komandom pokrenete vise komandi. Naprimjer zelite da udjete u kanal i zatim odma izadjete i da vam se komanda zove skok. Ovako bi trebalo da izgleda:
/skok {
/join #$$1
/part #
}
ili
/skok /join $$1 | / part #
iil ovako
/skok { join $$1 | part # }

Znakovi " { " i " } " sluzi da spoje dvije ili vise komandi zajedno OBAVEZNO uvjek kada stavite znak "{" mora da se nedje zatvori sa znakom "}", ako ste stavili vise znakova "{" mora takodje svaki da se zatvori! . Znak " | " oznacava mIRC-u da jos jedna komanda sljedi...

Naucili ste mozda dosta oko Aliases, mada ima jos mnogo da se uci! Ovo je samo baza za pocetnike!

povratak na vrh