Salvador Dali  Rane godine  Madrid i Pariz  Od 1929. do kraja Drugog svjetskog rata  Kasne godine u Kataloniji Simbolizam Politika i ličnost Citati  Galerija

Salvador Dali

Rane godine

Madrid i Pariz

Od 1929. do kraja Drugog svjetskog rata

           Kasne godine u Kataloniji

Simbolizam

Politika i ličnost

Citati

Galerija

QUIZ

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, Markiz od Pubola ili Salvador Felip Jacint Dalí Domènech, znan kao Salvador Dalí (Figueras, 11. Maj 1904. – Torre Galaeta, 23. Januar  1989.), španski slikar, pisac, dizajner i autor filmova.

Dalí je u istoriji zapamćen po svojim snažnim i bizarnim slikama, te kao jedan od najpoznatijih predstavnika nadrealizma u slikarstvu. Uprkos njegovom jedinstvenom načinu slikanja, mnogi stručnjaci upravo taj način atributiraju uticaju renesansnih majstora. Među njegovim enormnim opusom ipak je najpoznatija njegova slika Postojanost pamćenja (Mekani satovi) dovršena 1931., koja je, osim po svojoj  umjetničkoj vrijednosti, poznata po tome što je korištena u mnogim igranim i animiranim filmovima. Svoje umjetničke ambicije, Dalí je usmjerio i na fotografiju, dizajn, književnost i snimanje filmova. Sarađivao je i s Waltom Disneyjem na nikad dovršenom, za Oscara nominovanom animiranom filmu pod nazivom Destino, koji je dovršen i izdan tek 2003. godine. Na području igranog filma surađivao je sa slavnim Alfredom Hitchcockom na filmu Začarana iz 1945. za koji je napravio slavnu scenu sna, a sa svojim prijateljem, rediteljem Luisom Buñuelom sarađivao je (scenarij i gluma) na avangardnim filmovima Andaluzijski pas i Zlatno doba.

Dalí je tokom cijelog svog života insistirao na svom "arapskom porijeklu" tvrdeći da je potomak maura koji su od 711. do 1492. (skoro 800 godina) živjeli na jugu Španije. Svoje navodne arapske korijene argumentovao je sljedećim:

 „Moja ljubav prema svemu što je pozlaćeno i ekscesivno, moja strast za luksuz i moja ljubav za orijentalnu odjeću."

Iako su ga mnogi smatrali izrazito maštovitim, Dalí je imao potrebu da čini mnoge bizarne i čudne stvari kako bi privukao pažnju na sebe. To je nekad ljutilo pobornike njegove umjetnosti jednako kao što je ljutilo i njegove kritičare, jer su neke od tih stvari privlačile više pažnje nego njegova umjetnost.

                                                                                                                           

 

 

  "Znanje.org" ne odgovaraza sadrzaj pojedinacnih stranica.