Salvador Dali  Rane godine  Madrid i Pariz  Od 1929. do kraja Drugog svjetskog rata  Kasne godine u Kataloniji Simbolizam Politika i ličnost Citati Galerija

Salvador Dali

Rane godine

Madrid i Pariz

Od 1929. do kraja Drugog svjetskog rata

Kasne godine u Kataloniji

Simbolizam

Politika i ličnost

Citati

Galerija

QUIZ

 

 Skoro sva Dalíjeva djela imaju neko simbolično značenje ili nekakav simbolistički element u njima. Primjer toga su njegovi mekani, "tekući" satovi, koji se prvi put pojavljuju na slici Postojanost pamćenja (Mekani satovi) iz 1931., a oni simboliziraju Einsteinovu teoriju da je vrijeme relativno, a ne fiksno. Ova ideja, da satovi simbolizuju posebnu relativnost, Dalíju je pala na pamet kada je jednog dana u avgustu buljio u komad sira.

Slon se takođe često može vidjeti na Dalíjevim slikama. Prvi put se pojavio 1944. godine na slici San uzrokovan letom pčele oko nara, sekundu prije buđenja. Slonovi, koji su inspirisani Berninijevom statuom slona koji nosi antički obelisk, prikazani su, uglavnom, s "dugim, višestruko spojenim, skoro nevidljivim nogama žudnje." kako nose obelisk na leđima. Isti takvi slonovi mogu se vidjeti na slikama Iskušenje svetog Antuna (1946.) i Slonovi (1948.). Spareni s ovim kržljavim nožicama, ti tereti, značajni po svojoj prevelikoj težini, stvaraju fantomsku realnost. "Slon je deformacija u prostoru", tvrdi jedna analiza, "njihove noge, tanke kao vreteno, kontrastuju ideju bestežinskog stanja sa strukturom." U djelu Dalí i nadrealizam, Dalí kaže: „(...) Ja slikam slike koje me tjeraju da umrem za sreću, ja stvaram s potpunom prirodnošću, bez ikakve brige o estetici, ja stvaram djela koje me inspiriraju s apsolutnom emocijom i pokušavam ih naslikati iskreno.“

Osim slona i satova, jaje je takođe jedan od čestih Dalíjevih motiva. On jaje povezuje s nečim očinskim, a koristi ga kako bi simbolizovao nadu i ljubav. Jaje se pojavljuje na slikama Veliki masturbator (1929.), Zagonetka žudnje - majko moja, majko moja, majko moja (1929.), Pečena jaja na tanjiru bez tanjira (1932.), Geološka sudbina (1933.) i Metamorfoza narcisa (1937.). Na njegovim slikama, osim tri navedena simbola/elementa, pojavljuju se i različite životinje: mravi simboliziraju smrt i seksualnu žudnju, puž je povezan s ljudskom glavom (to dolazi od njegovog prvog susreta sa Sigmundom Freudom kada je vidio puža na biciklu), a skakavac je simbol straha i ispraznosti.

Zanimljivost je da je Dalí dva, od tri primarna simbola, koristio i u svom kiparskom radu, dok simbol jajeta nikad nije prenio na neku od svojih skulptura, ali se zato simbol jajeta može vidjeti na krovu Dalíjevog muzeja u njegovom rodnom gradu Figuerasu.