Naslovna
Uvod Okeani Kopnene vode Pustinje Tajge
Uvod
Okeani
Kopnene vode
Pustinje
Tajge

 

 

KVIZ

GALERIJA

 

                                                                                Pustinje

 

Pustinje predstavljaju najveći zemaljski biom, pokrivajući oko jedne petine suvog svetskog kopna. Popularna predstava o pustinji jeste spržena divljina sa visokim peščanim dinama bez ikakvog znaka života. Međutim, pustinje znaju takođe da budu veoma hladna mesta i većina ih ima iznenađujuću količinu divljeg sveta.

 


Pustinja se formira svuda gde godišnje pada manje od 25 cm kiše. Najveća pustinja je Sahara u severnoj Africi, koja pokriva otprilike teritoriju veličine Sjedinjenih Država. Druga pustinjska područja nalaze se na jugozapadu SAD, u južnoj Africi, Australiji, centralnoj Aziji, Južnoj Americi i Kini.

Suvoća

Postoje dva glavna razloga zbog kojih pustinjska područja dobijaju veoma malo kiše. Neke pustinje se nalaze na rubu tropske zone. One dobijaju malo kiše zato što vetrovi koji prelaze preko njih sa vlažnog i olujnog ekvatora već izbace vodu na šumska područja i usled toga postaju vrući i suvi.

 

     Na ovaj način formiraju se australijske i južnoafričke pustinje. Druge pustinje nastaju zato što su veoma daleko od okeana. Pustinja Gobi u Kini i Mongoliji dobar je primer za to. Vetar koji stiže do njih retko donosi kišu zato što se oslobodi vlage već u priobalnim područjima.Veliki planinski lanci, kao što su Himalaji, takođe deliju kao barijera koja blokira vlažne vetrove. Moćna Saharska pustinja je toliko velika zato što je nastala usled oba uzroka. Ne samo da se nalazi na rubu tropa, nego je i njen centar udaljen od okeana više hiljada milja.