Edgar Alan Po

Biografija
Djela
Stil i teme
"Gavran"
Zanimljivosti
Galerija
Kviz
 

~ Biografija ~

 

Edgar Alan Po je rođen 19. januara 1809. u Bostonu (SAD). Njegovi otac i majka, Dejvid i Elizabeta su bili glumci, preminuli su oboje u roku od dvije godine nakon njegovog rođenja. On je zatim odveden u Ričmond gdje je živio neko vrijeme sa Džonom Alanom, trgovcem, koji ga prima kao sina, nakon čega je poslan u Englesku gdje je pohađao školu od 1815. do 1820.

Nikad nije bio legalno usvojen, pa je prezime Alan uzeo kao svoje srednje ime.

Po 1826. odlazi na studije na virdžinijski univerzitet, ali biva izbačen zbog kockarskih dugova, što ga dovodi u svađu sa Džonom Alanom koji ga se tada odriče kao sina. Bio je veoma vezan za svoju maćehu, gospođu Alan. Njena velika želja je bila da pomiri svog muža i njihovog posinka. Uspjela da ih nagovori da sklope primirje, ali ono nije dugo trajalo.

Godinu kasnije Po odlazi u vojsku i 1828. ga izbacuju zbog neizvršavanja dužnosti.

1833. odlazi da živi kod tetke u Baltimor i započinje karijeru pisca. Njegove priče su objavljivane u časopisima. Kasnije dobija posao urednika u novinama "Southern Literary Messenger".

1835. se ženi trinaest godina mlađom rođakom Virdžinijom Klem. Ona obolijeva od tuberkuloze i umire, to Edgara potpuno uništi i on se oda alkoholu.

1848. pokušava da se ubije, međutim to mu ne uspijeva.

Preminuo je 7. oktobra 1849. u Baltimoru.