Proteini (bjelancevine)

  
Proteini ili bjelancevine su jedinjenja siroko rasprostranjena u prirodi,a cine osnovne celijske sastojke svih zivih organizama.Ime im potice od grcke rijeci proteios, sto znaci prvi ili najvazniji.

 Iako su sva jedinjenja koja ulaze u sastav celije vazna za njenu pravilnu funkciju,proteini medju njima zauzimaju posebno mjesto,jer su nezamjenljivi  u izgradnji celijskih struktura,katalizi i regulaciji metabolizma,procesima kontrakcije i transporta materija,a neki od njih ulaze u sastav odbrambenih sistema visih organizama.

 

 

 

Bez obzira na funkciju ili biolosku aktivnost,svi proteini su makromolekuli izgradjeni od velikog broja aminokiselina,koje same po sebi nemaju nikakvu biolosku aktivnost.Struktura i osobine proteina zavise od vrste i broja,a jos vise od nacina na koji su u molekulu proteina rasporedjeni aminokiselinski ostaci.

 

Proteinogene aminokiseline

Osobine aminokiselina

Klasifikacija proteina

Trodimenzionalna struktura

Kviz

 

Specifican redoslijed(sekvenca) aminokiselina, koje ulaze u njihov sastav, obezbjedjuje svakom proteinu jedinstvene strukturne karakteistike,a samim tim i odgovarajucu biolosku funkciju.

 

Autor

Popovic Milan IV6