Porijeklo

Klimatski uslovi

Privredni značaj

Vrste maslina

Home Page

KLIMATSKI USLOVI

                

 Maslina najbolje uspijeva u blagoj klimi, u kojoj nema velikih temperaturnih razlika.Odgovara joj morska klima niskog i srednjeg mediterana, a neodgovara planinska klima. Može uspjevati i na  raznolikim temperaturama od 12° do 21°C, srednje godišnje temperature; zimi od -15° minimalne temperature, a ljeti do 57°C maksimalne temperature. Pitoma maslina lakše podnosi niže zimske temperature nego mastrinka. Na prostorima bivše Jugoslavije maslina najbolje prinose postiže na južnom Crnogorskom i Dalmatinskom primorju koje ima prosečne godišnje temperature od 16,5°C do 17°C.

 Najhladnija područja kod nas gdje uspjeva maslina su područje Dubrava između Stoca i Čapljine u Hercegovini (nadmorska visina 280m) i razna sporadična staništa u dalmatinskom zagorju, gdje se gaji  i na 380m nadmorske visine.Iznad Herceg Novog maslina se gaji na 520m nadmorske visine.U toku vegetacije zahtjevi prema temperaturi se povećavaju od proljeća do ljeta, dok

se prema jeseni smanjuju. Optimalna temperatura oko 20°C je naročito potrebna od  obrazovanja pa do mijenjanja boje ploda.

Kada je u pitanuju voda maslina je kserofit, ne podnosi dugotrajne kiše i vlažan vazduh u toku ljeta.  

  Postoje dva kritična perioda kada maslina treba dovoljno vlage u zemljištu, to su –početak pupanja (u februaru) i poslije oplodnje (juli) kad joj je potrebna obilna kiša.  

 

Što se tiče svjetlosti maslina je izraziti heliofit. Topli, zaštićeni položaji posebno su potrebni za gajenje masline u oblasti gdje nema optimalnih uslova za nju, npr. Istra, sjeverna Dalmacija a posebno Hercegovina. Klimatski uslovi utiču na kvalitet maslina i njenih proizvoda.

Maslina uspjeva na plodnim i dubokim, krečnim, zemljištima (do 18% Ca CO3), ne podnosi kisela, nepropusna i močvarna zemljišta. U neplodnim zemištljima slabo je zametanje ploda, a u veoma plodnim zemljištima suviše je bujna. Odnos prema zemljištu dosta zavisi i od sorte.