Porijeklo

Klimatski uslovi

Privredni značaj

Vrste maslina

Home Page

                                     PRIVREDNI  ZNAČAJ   

  Maslina se hiljadama godina gajila zbog ploda koji se koristi za jelo ili kao sirovina za dobijanje ulja. Sam plod masline je gorak, ali se za ljudsku ishranu  predhodno odgorči i konzerviše u rastvoru soli, ili sirćetu. Masline se mogu ispeći i sušiti na suncu. Ako se bere nedozreo plod, dobiju se zelene masline, ako je zreo njihovim konzerviranjem  dobiju se crne masline. Masline i maslinovo ulje se najčće koriste u mediteranskoj ishrani. Zahvaljujući načinu proizvodnje maslinovo ulje zadržava sva svoja prirodna i hranljiva  svojstva i smatra se nezamjenljivom  namirnicom sa velikim ljekovitim potencijalom.  

Čisto djevičansko maslinovo ulje  -olio extra vergine d’ oliva      

Dobija se iz prvog presovanja od tek ubranihh (rukom) maslina. Najbolja ulja imaju sadržaj masnih kiselina manji od 0,5 %. 

Djevičansko  -olio vergine d’ oliva   

Dobija se, takođe iz prvog presovanja, ali mu je kiselost nešto veća zbog maslina slabijeg kvaliteta. Sadržaj masnih kiselina ne prelazi 2%.     

Maslinovo ulje   -olio d’ oliva   

Izrađuje se od mješavine rafiniranih ulja i male količine čisto djevičanskog ulja koja mu poboljšava ukus i boju. Kiselost ovog ulja je oko 5%.  

 Sansa ulje  - olio di sansa

Dobija se hemijskom ekstrakcijom iz krutih ostataka (komine) poslije presovanja. Slabijeg je kvaliteta,  te se koristi za izradu sapuna a negdje i u kuhinjama za prženje.  

Maslinovo  ulje starenjem gubi na kvalitetu,  trebalo bi da se potroši u roku od 2 godine. Ulje se čuva u tamnim bocama i na tamnom mjestu, ali ne na niskim temperaturama jer se tako kristalizuje, ulje stajanjem gubi boju (blijedi). O kvalitetu ulja govore njegova boja, ukus i miris, koji opet zavise od načina prerade, kvaliteta i zrelosti plodova, vrste tla, blizine mora i klimatskih uslova, načina i vremena skladištenja plodova prije obrade, starosti ulja, itd.

Na tržištu se može  pojaviti miješano maslinovo ulje koje se dobiva miješanjem maslinovih ulja sa drugim uljima, ovako miješano maslinovo ulje bi trebalo da sadrži najmanje 60 % maslinovog ulja.