Fair play

      

 

   

fudbal danas
pravila
fair play
istorija
fudbal & pc
galerija
kviz

 

                                                                              

            

                                  Koncept Fair Play-a je jedan od sastavnih i veoma znacajnih dijelova fudbalske igre u danasnje vrijeme.Predstavlja sve korisne poslijedice postovanja pravila igre,razumjevanje, postovanje protivnika,drugih igraca,sudijskih lica i navijaca.

  Kao kamen temeljac FIFA Fair Play-a uzima se Svijetsko prvenstvo u Meksiku 1986. godine zbog neregularnog gola postignutog rukom argentinskog napadaca Diega Armanda Maradone u finalnoj utakmici.Taj incident je izazvao reakciju tadasnjeg engleskog selektora Sir Bobby Robsona.Od tada,ova kampanja ima ogromnu podrsku rukovodstva FIFA-e i drugih fudbalskih organizacija.

   Da bi svoj plan sprovela u praksi FIFA je izdala veoma jednostavan i praktican kodeks ponasanja za igrace i navijace u fudbalskoj igri.Osim uticaja koji ova kampanja ima na samom fudbalskom terenu postoje i druge aktivnosti kao sto su bavljenje humanitarnim radom,antirasisticko dijelovanje u drustvu,kampanje protiv dopinga,nastojanje da sportisti postanu primjer za druge clanove drustva.

   Fudbal je idealno sredstvo za ovu vrstu dijelovanja jer je veoma zastupljen bilo da se u obzir uzima geografski,nacionalni,socijalni ili bilo koji drugi faktor.Zbog svega ovoga FIFA,kao vrhovni fudbalski savez,sklapa dogovore i saveze sa drugim organizacijama kao sto su UNICEF,WHO,ILO,UNHCR,SOS ``Dijecija sela`` itd.Na ovaj nacin se povezuje velika moc koju posijeduje fudbal i iskustvo u drustvenom radu koje posjeduju pomenute organizacije.

  Najcesce teme i problemi dolaze iz svakodnevnog zivota kao sto su:jednakost svih ljudi,mir,prava dijece,zdravlje,obrazovanje.Ovim se vodi borba protiv svih vrsta diskriminacije,rasizma,iskoristavanja dijece i ulazu se napori da se lica sa hendikepom ukljuce u normalan drustveni zivot.

                        

                          Priblizavanje fudbala licima sa hendikepom

   Kao dio FIFA Programa solidarnosti javila se inicijativa za ukljucivanje lica sa invaliditetom u svijet fudbala tako sto bi im se omogucilo da postanu ravnopravni clanovi drustva kroz fudbal,takmicenje ili podrsku drugim takmicarima.

   Posto je fudbal dostupan svim ljudima na svijetu FIFA smatra da svako ima pravo da ucestvuje u igri nezavisno od toga kolike fizicke ili mentalne mogucnosti posjeduje.Kao praktican primjer mogu posluziti radionice koje se organizuju i na cijem celu su poznati sportisti iz proslosti koji takodje imaju slicnih problema,a pored njih svi igraci kroz ostale kampanje daju svoj doprinos uspjehu ovog programa,

                                                   

                 Glavna strana