Home - Akropolj - Dionisijev amfiteatar - Atina - Termopile - Delfi - Meteori - Galerija - Kviz
 


Dionisijev amfiteatar

 

Amfiteatar u kome su se po prvi put izvodile drame grčkih dramskih pisaca (Eshila, Sofokla, Euripida, Aristofana, Meandra...). Nalazi se na podnožju Akropolja, prema jugu, odmah do "Dionisijevog svetilišta". Prvobitno su se u amfiteatru nalazila drvena sedišta koja su kasnije zamenjena kamenim oko 342 - 326 godine p.n.e., otprilike u istom stanju u kakvom ih možemo videti i danas. Amfiteatar je mogao da primi oko 20 000 posetilaca smeštenih u 78 redova sedišta. Prvi red je imao 67 mermernih prestola, koji su bili rezervisani za visoke zvaničnike (sveštenike, značajne građane i ugledne ličnosti).

Orhestru, otvoreni polukružni deo između podijuma i publike, renovirali su Rimljani. U ovom amfiteatru organizovali su gladijatorske borbe i simulacije pomorskih bitaka.

Ovo pozorište u podnožju Akropolja sagradio je u 2-om veku n.e., Herod Aticki u znak sećanja na svoju ženu Pegilu. Sagrađen je u obliku tipičnog drevnog rimskog pozorišta sa današnjim kapacitetom od oko 5000 gledalaca. Sedišta su renovirana između 1950-1961 godine. U početku pozorište je bilo korišćeno za izvođenje muzičkih i dramskih predstava kao i za raznovrsna takmičenja. Danas predstavlja jedno od najvažnijih pozorišta Atinskog letnjeg festivala, na kome se izvode koncerti, recitali, muzičke i dramske predstave.

Akropolj - Atina