KOŠARKA

   
  Početak  

  Košarka je sport sa loptom u kom dva tima od po pet igrača pokušavaju da osvoje bodove tako što će ubaciti loptu kroz obruč (koš) pod određenim pravilima.

  Od njenog izuma 1891. godine, košarka se razvila da postane istinski internacionalni sport. Njeni prvi bili su na YMCA; rane lige bile su na koledžima. Sport je kasnije postao profesionalan i lige kao što su Nacionalna Košarkaška Asocijacija su se razvile. Košarka je postala Olimpijski sport 1936. godine i mada je originalno bila američki sport, brzo se proširila internacionalno i izvanredni igrači i timovi danas postoje po cijelom svijetu.

  Košarka je primarno bila sport u zatvorenom prostoru, i igrala se u relativno malim prostorima (teren). Bodovi su osvajani za provlačenje lopte kroz koš odozgo (šut); tim sa više bodova na kraju utakmice, pobjeđuje. Lopta se može prebacivati na drugi kraj terena tako što se odbija od teren (vođenje, dribling) ili tako što je dodaju između saigrača. Lični kontakti (fauli) nisu dozvoljeni. Koračanje s loptom kada lopta ne odskače od teren (koraci) nije dozvoljeno kao ni vođenje lopte sa obe ruke ili hvatanje lopte tokom vođenja (dupla) takođe nije dozvoljeno.

  Tokom vremena, košarka se razvila tako da sadrži tehnike šuta, dodavanja i driblinga, kao i pozicije igrača (koje nisu legalno neophodne) i napadačke i odbrambene strukture. Visina se smatra kao prednost. Dok se takmičarska košarka pažljivo reguliše, varijacije su se razvile za neobaveznu igru. Brzina i gracioznost igre, kombinavna sa bliskošću navijača akciji, čine košarku popularan sport.

  Istorija  
  Pravila  
  Varijacije  
     
  Galerija  
  Kviz  
     
  NBA.com  
  FIBA.com  
  ZNANJE.org  
 

 

 

 

 

 

 

 

    "Znanje.org" ne odgovara za sadrzaj pojedinacnih stranica.