KOŠARKA

 

  Rana košarka Koledži Srednje škole NBA

  Početak  

 
 RANA KOŠARKA
 
 
Košarka je jedinstvena zato što ju je izumio jedan čovjek, a nije se razvila iz nekog drugog sporta. Početkom Decembra 1891., Dr. James Naismith, Američki fizičar na fakultetu YMCA smislio je igru koja će držati mlade ljude okupirane za vrijeme dugih zima u Engleskoj. Legenda kaže da je on, nakon što je odbacio druge sportove ili kao pregrube ili kao previše jednolične, napisao osnovna pravila i prikucao kantu na zid sale. Prva službena utakmica odigrala se u YMCA sali 20. Januara 1892. U to vrijeme, igrana je sa devet igrača na terenu koji je bio jedva pola dimenzija od današnjeg NBA terena. Uskoro se igra igrala po cijeloj zemlji.

  Interesantno, iako je YMCA izmislila ovaj sport, u sledećih deset godina počinje da odvraća mase od igranja jer novi sport je postao previše grub i navijači su počeli da odvlače pažnju, odnosno košarka je postala mnogo više od razonode u zimske dane. Drugi amaterski sportski klubovi, fakulteti, i profesionalni klubovi brzo su popunili prazninu. U godinama prije I Svjetskog Rata, Amaterska Atletska Unija preuzela je kontrolu nad pravilima igre.

 Košarka se originalno igrala sa fudbalskom loptom. Prve lopte napravljene posebno za košarku bile su smeđe, i tek u kasnim 1950. Tony Hinkle je, tražeći upadljiviju boju koja bi bila vidljivija igračima i navijačima, predstavio narandžastu loptu koja je danas u službenoj upotrebi.


 KOŠARKA NA KOLEDŽU I RANE LIGE

 
Naismith je bilo odlučan u nastavljanju ovog sporta, sudio je na Univerzitetu u Kanzasu šest godine prije nego je taj tim predao novom treneru Phog Allen-u. Naismithov učenik Amos Alonzo Stagg je donijeo košarku na fakultet u Čikagu, dok je Adolph Rupp, student sa Kanzasa, postizao veliki uspjeh kao trener na univerzitetu u Kentakiju. Lige fakulteta počinju negdje u 1920. i prvo nacionalno takmičenje, NIT u New York-u, održano je 1938. Košarku na fakultetima su tresli kockarski skandali od 1948. do 1951.

 US SREDNJOŠKOLSKA KOŠARKA

 
Prije masovnog širenja konsolidacije škola, većina srednjih škola bile su daleko manje nego njihovi današnji ekvivalenti i košarka je zbog toga vrlo rano postala omiljeni srednjoškolski sport jer je zahtjevala tako malo opreme i radnika.
  Danas, skoro svaka srednja škola u Americi ima svoj košarkaški tim, bilo da se nalazi u gradskim ili prigradskim područjima. Tokom 2003-2004 i 1.002.797 momaka i djevojaka j predstavljalo svoju srednju školu na internacionalnim školskim takmičenjima.


 NACIONALNA KOŠARKAŠKA ASOCIJACIJA

 
NBA je osnovana 1946, skupljajući najbolje timove i vodeći do veće popularnosti profesionalne igre. Početna organizacija, Američka Košarkaška Asocijacija, sve je više rasla i prijetila je da preraste NBA sve dok se 1967. godine najveći rivali nisu udružili.
 
NBA je podržava i istu žensku organizaciju, WNBA, koja je počela sa radom 1997. Kao i muška košarka i ova košarka sadrži neka vrlo poznata imena. Ostale organizacije za žensku košarku su ili prestale s radom ili su se udružile sa WNBA zbog njenog velikog uspjeha.
 

 

 

  Istorija  
  Pravila  
  Varijacije  
     
  Galerija  
  Kviz  
     
  NBA.com  
  FIBA.com  
  ZNANJE.org