KOŠARKA

 

 Pravila igre Operma Prekršaji Fauli

  Početak  

 
 Pravila igre
 
 
Utakmice se igraju u četiri četvrtine od po 10 (internacionalna) ili 12 minuta (NBA). Petnaest minuta je pauza na poluvremenu, i dve minute su pauze između četvrtina. Prekovremeni periodi su pet minuta dugi. U drugom poluvremenu timovi mjenjaju strane. Dodijeljeno vrijeme je vrijeme igre; sat se zaustavlja kad lopta nije u igri odnosno kad igra nije aktiva. Zbog toga, igre često traju i mnogo duže (oko dva sata).

 
U svakom trenutku na terenu se u svakom timu nalazi po pet igrača. Timovi mogu imati do sedam zamjenskih igrača. Broj izmjena je neograničen ali izmjene se mogu vršiti samo kad je igra zaustavljena. Svaki tim ima svog trenera koji nadgleda razvoj i strategiju igre.

  Igru kontrolišu sudije, i zvaničnici za stolom. Zvaničnici za stolom su odgovorni da prate bodove svake ekipe, da paze na vrijeme, greške, faule, itd.


 Oprema

 
Jedina neophodna oprema je košarkaška lopta i teren: ravna površina sa koševima na suprotnim stranama. Takmičarski nivoi zahtjevaju upotrebu dodatnih uređaja, kao što su satovi, semafori itd.
  Obim lopte za muškarce je oko 76cm a težina je oko 600g, dok je za žene obim lopte 73cm i težina 540g. Pravila za teren u internacionalnoj košarci glase 28 metara dužine i 15 metara širine a u NBA 29 sa 15. Većina terena napravljena je od drveta.
  Metalni koševi nalaze se sa suprotnih strana terena. U većini slučajeva gornji obruč je visok 3.05m (tačno 10 stopa) iznad terena i 1.2m u terenu. Smatra se da je neophodno da se ove dimenzije održavaju jer i najmanje odstupanje kod koša može imati negativan efekt na šutere.

 


 Prekršaji

 
Lopta mora ostati u terenu; zadnji tim koji se nađe u kontaktu s loptom prije nego što ona napusti teren gubi posjed. Igrač koji se nalazi u posjedu lopte ne smije pomjerati obe noge ako ne vodi loptu niti smije voditi loptu s obe ruke. Takođe, tokom vođenja lopte igračeva ruka mora biti preko lopte, nikako sa donje strane. Jednom kada igrač prenese loptu na protivničku polovinu ne smije je vraćati na svoju polovinu. Kršenje ovih pravila dovodi do gubljena posjeda lopte i resetovanja sata za šut.

 Fauli

 
 Pokušaj da se nasilno otme lopta protivničkom igraču, ili lični kontakt naziva se faul. Ovo najčešće čine odbrambeni igrači, ali takođe faule mogu činiti i napadači.
  
Svaki igrač ima pravo na 5 ličnih grešaka nakon čega mora napustiti igru i zamjenjuje ga drugi igrač s klupe. Takođe ako sudije ocijeni da je prekršaj bio zlonamjeran može da dosudi tehničku grešku, odnosno da dosudi slobodna bacanja i loptu za protivnički tim.
  


 

 

  Istorija  
  Pravila  
  Varijacije  
     
  Galerija  
  Kviz  
     
  NBA.com  
  FIBA.com  
  ZNANJE.org