Стефан Немања

Почетна
Увод
Стефан Немања
Стефан Првовенчани
Радослав и Владислав
Урош I
Драгутин и Милутин
Стефан Урош III Дечански
Стефан Душан
Урош Нејаки
Сава Немањић
Галерија
Квиз
фреска из Студенице 1313/1314Стефан Немања – Родоначелник владарске лозе Немањића, велики жупан Рашке, који је убрзао процес феудализације друштва и учврстио систем вазалских односа међу племством, ујединитељ и творац независне српске државе. Живот је окончао као монах Симеон у манастиру Хиландар, једној од бројних задужбина које је подигао за живота.

Стефан Немања је рођен 1113. године, за време прогонства његовог оца Завиде (у време грађанског рата 1106-1120) у Рибници на Морачи, Зета, данас у Црној Гори. Отац му се звао Завида и био је у сродству са рашком династијом Вукановића, потомак је великог жупана Вукана. Рођен у очевом прогонству, Немања је прво крштен по католичком обреду, будући да у прогонству не беше других свештеника, а потом миропомазан по православном обреду по повратку породице из прогонства у цркви Светих апостола Петра и Павла, у Расу код Новог Пазара. Имао је три старија брата: Тихомира, Страцимира и Мирослава. Тихомир је постао велики жупан 1165. године, а остала браћа удеони кнезови. Немања је на управу добио крајеве око Дубочице и река Расине, Топлице, Ибра и Пусте реке.

Стефан Немања, повеља Хиландару (1198-1199)Прво писано сведочанство српске ћириличне ортографије, Мирослављево јеванђеље, апракос (избор из свих јеванђеља са прописаним редом литургијских читања), писан je око 1185. године за Немањиног брата Мирослава.

Византијски цар Манојло Комнин, (1143-1180) који је најстаријег Тихомира поставио за великог жупана Рашке, после смене великог жупана Десе, позива Немању у Ниш и даје му титулу "царски син" и земљу око Дубочице (Лесковац) и река Расине, Топлице, Ибра и Пусте реке и тиме га готово изједначује са најстаријим братом. Истовремено, Немања подиже цркве у Топлици, манастир Светог Николе и цркву Свете Богородице на ушћу реке Косанице. Браћа му оспоравају право да самостално дела у својим области, што прераста у сукоб. На скупу великог жупана Тихомира и удеоних кнежева браћа хапсе Немању зато што се супротставља примату великог жупана. Немању су потом заточили у пећину крај Раса, но његова га војска ослободађа. Стефан Немања постаје владар Рашке вероватно 1166. године, после одсудне битке на Косову, у којој његов противник и старији брат, Велики жупан Тихомир, губи и власт и главу; код Пантина се утапа у Ситници, док Страцимиру и Мирославу остају на управу њихове удеоне кнежевине.

У покушају да се ослободи византијске управе Немања уз подршку Угарске и Млетачке у сукобу са Манојлом Комнином губи битку и прихвата вазални однос према Византији. Као византијски вазал учествује у бици код Мириокефалона (1176). Ово савезништво ће трајати све до смрти Манојла Комнина.

Стефан Немања је као владар имао је бројне сукобе али и склапао многе савезе са Византијом, Угарском, Немачком, Рагузом - данас Дубровник (1186), Млетачком, Бугарима што је омогућило знатно проширење територије рашке државе. После смрти Манојла Комнина, чија је држава обухватала и Угарску и суседне српске државе, Византија је запала у дуготрајну кризу. Велики жупан Стефан Немања користи слабости и тешкоће Византије да прошири власт до Јужне и Велике Мораве, на територију данашњег Косова, равницу око Скадарског језера и приморске градове од Котора до Скадра. Под управом Немањине браће и синова нашле су се и територије некадашњих кнежевина Захумља (без Корчуле), и Травуније, Неретвљанска Крајина, Зета, Хвосно (Метохија без Призрена), област између Дрине и Велике Мораве и средњи и горњи ток Дрине, тако да је српска држава обухватила простор између река Неретве и Јужне Мораве, приближно од планине Рудника до обале Јадранског мора.

Србија у време Стефана Немање и Стефана Првовенчаног Док му је престоница још у Расу Стефан Немања, сада велики жупан, осваја Ниш 1183. године, продирући дубоко у византијску територију, до Софије. Добро познајући стратешки значај Ниша (у коме је рођен цар Константин) он планира да престоницу државе пресели у "најпознатији од својих градова". Ипак, 1190. године Ниш је поново византијски град, иако је Стефан Немања, велики градитељ и обновитељ цркава чије је државне интересе пратила црквена политика, у Нишу као у јаком црквеном средишту, за кратког столовања обновио неке цркве а неке саградио.

Он је први српски владар који је једном немачком владару понудио војно и политичко савезништво - при сусрету са царем Фридрихом Барбаросом у јулу 1189. године у Нишу. Када се Византија ослободила притиска крсташа, у новим сукобима Немања је приморан да врати освојене земље око Ниша и даље на исток. Пошто је претрпео пораз у бици на Морави 1190, закључен је мир у коме Византија није имала снаге да наметне битне територијалне промене. Стефан Немања добија од Византије признање српског државног суверенитета а његов син Стефан (будући првовенчани краљ Србије) византијску принцезу Евдокију, нећаку византијског цара Исака II Анђела за жену.

Стефан НемањаНа државном сабору 1196. Стефан Немања се одрекао престола у корист средњег сина Стефана Првовенчаног, коме ме је дао Рашку на управу. Старијем сину Вукану оставља Зету, Требиње, Топлицу и Метохију. Замонашио се у Студеници и примио име Симеон, као и његова жена Ана, потоња монахиња Анастасија. Преминуо је на Светој Гори (1200), у манастиру Хиландар који је подигао са најмлађим сином Растком, у монаштву нареченим Савом.

Ктитор је манастира Студеница, Кончул, Бистрица Ђурђеви ступови (1170-1171) код Раса, цркве Светог Николе и Светог Великомученика Пантелејмона у Нишу, св. Богородице у Топилу. Подизао је манастире у земљи, али је и слао је дарове хришћанским светињама и ван своје државе: Цркви Гроба Господњег у Јерусалиму, цркви Светих апостола у Риму, св. Николе у Барију, манастиру св. Богородице Евергетике у Цариграду.

Манастир Студеница, задужбина Стефана НемањеЗаједно са сином св. Савом оживео је запустели манастир Хиландар на Светој Гори 1198. Према предању, у тренутку његове смрти просторију је обасјала светлост. Следеће године га је Светогорски Сабор канонизовао за светитеља, свети Симеон Мироточиви, јер су његове мошти точиле миро. У дворишту Хиландара и сада рађа лоза, коју је посадио Свети Симеон, чији плодови по предању имају чудотворна, исцелитељска својства. Његове мошти је 1207. године св. Сава пренео у његову задужбину, Царску лавру манастира Студеница.