Стефан Првовенчани

Почетна
Увод
Стефан Немања
Стефан Првовенчани
Радослав и Владислав
Урош I
Драгутин и Милутин
Стефан Урош III Дечански
Стефан Душан
Урош Нејаки
Сава Немањић
Галерија
Квиз
Стефан ПрвовенчаниВенчање круном је древни израз за чин крунисања. Отуда назив Првовенчани. Први српски краљ, Стефан Немањић, владао је нешто више од две деценије (1205-1228).

Његову владавину красиле су две, у ствари супротне, особине. Прво, и најважније, Стефан је српској држави донео круну. Под његовом влашћу створена је српска аутокефална црква.

Али, она друга страна Стефанове политике није била тако светла и узвишена. Он је заратио с рођеним братом и тиме успоставио један несрећан обичај у српској историји средњег века. Често ће се доцније понављати слични сукоби између најближих сродника из династије Немањића. Он је, истовремено, Србију окренуо католичком Западу. И колико год је та одлука имала практично и политичко објашњење, она је Србију удаљавала од истинских православних корена. Због тога је Стефан дошао у сукоб и са својим млађим братом Савом.

Стефан Првовенчани Власт доноси неспоразуме и разлазе. Љубав претвара у супарништво, блискост у извор опасности. Та судбина није мимоишла ни првог српског крунисаног владара. Неправедна историја памти само успехе. Успехе и жртве.

У време сукоба између Вукана и Стефана, Вукан је био тај који је уживао подршку католичке властеле у Зети. Ослањао се на пријатељство Угарске и папске курије. Када је за тренутак победио Стефана признао је првенство католичке цркве и врховну власт угарског краља.

После победе Стефана над Вуканом и сам Стефан се окренуо Западу, Млетачкој Републици и Риму. Распад хиљадугодишњег царства Византијског приморао је Првовенчаног да тражи савезнике на другој страни. Сила Бога не моли.

Манастир Жича, задужбина Стефана Првовенчаног и Светог Саве Политика не познаје свете завете. Али, и поред свега тога, Стефан је имао успеха. И у ратовима и у дипломатским преговорима. Млада држава је напредовала захваљујући сарадњи два брата Стефана и Саве. Све док и браћа нису отишла различитим путевима. Власт има још једну рђаву одлику. Ако је успешна, онда је усамљена. Српски владар се нашао потпуно сам. Без савезника међу суседима и без пријатеља на двору. Напустио га је и Сава, његов главни дипломата и саветник.

Српски краљ, Стефан Првовенчани, умро је изненада у септембру 1228. године.