Home         Istorija          Najljepsi gradovi          Amazon    Karneval       Samba          Sport          Galerija          Kviz

 

 

 

 

   

 

 

 

Karneval

 

Karnevali u Brazilu su usko povezani sa Afrikom i trgovinom robovima. O toj vezi svijedoce sareni kostimi , perje i energicni ples . Karneval je prvi put odrzan u Portugalu kao festival .Festival je stigao u Brazil pod portugalskim uticajem , kao nasilna karnevalska igra pod nazivom "Entrudo".

Politika , moda i osjecaji su glavni faktori ovog karnevavala. I upravo po ovome je Brazil i prepoznatljiv u svijetu. Karneval u Rio de Janeiru se odvija u Sambodromu , velikoj dvorani gdje se okupljaju sve poznate Samba skole iz Brazila , koje se tokom citave godine pripremaju za ovaj dogadjaj. Uticaj Afrike se moze primijetiti i na kostimima ucesnika karnevala , perje je obavezno jer ono simbolizuje sposobnost ljudi da se uzdignu iznad svih problema , patnje i bolesti . Na karnevalske maske se cesto stavljaju kosti , trava , skoljke , koje im daju osjecaj duhovnosti.