Home         Istorija          Najljepsi gradovi          Amazon          Karneval          Samba          Sport          Galerija          Kviz

 

 

 

 

           - Potomak Pataxo Indijanaca -

   Istorija

 

Portugalci , na celu sa Pedrom Alvaresom Cabralom , su bili prvi Evropljani koji su stigli u Brazil ,drzava u koju su Portugalci sa svojim brodovima prvi put pristali se zove Bahia.
To se desilo 1500 godine , i ta se godina uzima za pocetak kolonizacije Brazila.
U Bahiji su kolonijalisti sagradili i grad Salvador de Bahia ,koji je inace i glavni grad ove drzave ujedno i najvazniji centar citavog prekomorskog carstva u narednih 300-tinjak godina.
Salvador je ujedno bio i prva prijestolnica Brazila, sve do 1763.godine , kada je tu funkciju preuzeo Rio de Janeiro. U 17,18 i 19 vijeku “crni robovi” su dovedenu iz Afrike u Brazil I za veoma kratko vrijeme sacinjavali su polovinu tadasnjeg stanovnistva . Africka kultura je duboko povezana sa Brazilom , o tome najbolje svjedoci Bahia , koja se danas naziva “ Africko srce Brazila “.Africki obicaji su sacuvani do te mijere da se i danas praktikuju obredi afrcko-brazilskih kultova , kao sto je recimo Candomblea . U blizini mijesta gdje su se Portugalci prvi put iskrcali , nalazi se rezervat Pataxo Indijanaca , koji su zadrzali autentican nacin zivota . 7. septembra 1822. godine , princ ,regent Dom Pedro I od Brazila I IV od Portugala je proglasio nezavisnost , uspostavljajuci nezavisno Carstvo Brazila .
Godine 1888. ukida se ropstvo I uspostavlja demokratija . Krajem 19. vijeka , Brazil privlaci oko 5 miliona evropskih i japanskih imigranata , a pocetkom 20.vijeka demokratiju zamjenjuje diktatura Getulija Vargasa , koja se ponovila 3 puta . Od 1985 godine , Brazil je zvanicno postala demokratska I medjunarodno priznata drzava .