Home         Istorija          Najljepsi gradovi          Amazon    Karneval       Samba          Sport          Galerija          Kviz

 

 

 

  

   - Samba ples -

 

- Carmen Miranda -

 

 

Samba

 

Samba ples je najpoznatiji ples Brazila i karnevala.Dok Samba muzika je najpoznatija brazilska muzika , na koju je uticala muzika iz svih dijelova svijeta. Samba je pocetkom 20. vijeka ,pocela da evolvira iz horova siromasnih cetvrti Rio de Janeira. Samba je postala veoma popularna sredinom 20.vijeka , s njenom pojavom na karnevalima i u formi plesa. Originalna samba muzika je dosla sa robovima u Brazil 1600. godine iz zapadne Afrike i Angole. Sa prestankom ropstva , monoge izbjeglice su dosle u Rio de Janeiro i sa sobom donijele i Samba istoriju. 1928. godine prve Samba skole su osnovane u Riu .Samba skole imaju veliku ulogu u stvaranju Ria kao najpoznatijeg Samba grada u svijetu.
 

 

 

 

Muzicki pravci

 

Pored sambe , u Brazilu je dosta slusana i capoeira muzika, koja sluzi kao muzicka pratnja istoimenoj borilackoj vjestini . Glavni instrumenti kojma se sluze capoeira muzicari su  berimbaupandeiro i atabaque. Capoeira pjesme mogu biti improvizovane na licu mijesta ili se mogu izvoditi stare pjesme koje su napisane od strane njihovih ucitelja. U popularnu muziku Brazila , ubrajaju se se muzicki pravci kao sto su : Bossa nova , Tropicalia , Samba - reggae i Maracatu . Bossa nova je tip jazz muzike , koja se razvila uz pomoc Antonia Carlosa Jobim-a 1950. godine , na plazama Ipanema i Copacabana . Sredinom 80-ih ,brazilski pjevac Pelourinho je oformio novi muzicki pravac , pod nazivom Samba - reggae. Maracatu je tip muzike sviran pretezno za vrijeme karnevala, instrumenti koji se koriste prilikom izvodjena su alfaia bubnjevi , gong , te druge udaraljke.Najpoznatija brazilska pjevacica je ubjedljivo Carmen Miranda koja se proslavila i u Hollywood-u .