meni
uvod
nastanak
legenda
gornja jezera
donja jezera
biljni i životinjski svijet
galerija
nazad na glavnu stranu

 

 

GORNJA JEZERA

 

PROŠĆANSKO JEZERO - ime dobilo prema kolcima (prošću) ili prema legendi po "prošnji" Crnoj kraljici za vodom! U jezero utječe stalni vodotok Matica, odnosno spojene vode Cme i Bijele Rijeke. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 636 m, površine 0,68 km2 s najvećom dubinom od 37 m ispred Osmanove drage, odnosno na 370 m udaljenosti od Labudovačke barijere.

CIGANOVAC JEZERO, Ciginovac ili Cigino jezero - ime dobilo prema legendi, da se u njemu utopio neki "cigan" kada je lovio ribu. Jezero dobiva vodu iz Prošćanskog jezera iskopanim kanalom, ali se dio dotoka drenira vjerojatno i podzemno kroz vrlo šupljikavu sedrenu barijeru - zvanu Labudovačka barijera ili nekada imenovana kao Delta

OKRUGLJAK JEZERO -  ime: Okrugljaj, Kruginovac - po okruglom obliku. Nadmorska je visina jezera 613 m, površina 0,04 km2, uz najveću dubinu jezera od 15 m u podnožju Labudovačke barijere.

BATINOVAC JEZERO, ili Bakinovac po seljaku Batiniću ili po nekoj baki, koja se u njemu utopila. Nadmorska je visina jezera 610 m, veličina 0,01 km2 uz najveću dubinu od 5 m. Jezero je okruženo visokim stablima bukve, a vješto proveden put vodi pokraj niza manjih slapova na kojima je vidljivo stvaranje sedre od sedrotvorne mahovine i bilja. Dio njegove vode otice slapom u jezero Galovac, a dio se prelijeva u sjeverno smještena manja jezera.

VELIKO JEZERO ili Jovinovac veliki - u nastavku je manjih vodenih površina odijeljenih slapovima manjih kaskada. Nadmorska je visina jezera 607 m, dubina 8 m, a veličine samo 0,02 km2.

MALO JEZERO ili Jovinovac mali nalazi se ispod dolomitnog obronka uzvišenja Stubica u blizini staze koja sa sjeveme strane obilazi Gornja jezera. Nadmorske je visina jezera 605 m, dubina 10 m, a površina 0,01 km2. Jezero je obraslo niskim raslinjem i prepuno malih slapova.

VIR JEZERO - ime dolazi od vrtloženja vode. Jezero je na nadmorskoj visini od 598 m, s dubinom od 4 m, a površinom od 0,01 km2. Obraslo je također niskim raslinjem, dok staza prolazi uz njegov rub.

GALOVAC JEZERO - ime je dobilo po kapetanu Galu, koji je potukao Turke ili po harambaši Galoviću. Nadmorska je visina jezera 582 m, najveća dubina 24 m u sjevernom dijelu jezera pod obroncima Stubice, a površina mu iznosi 0,12 kmMILINO JEZERO - nazvano prema legendi po Mili Miriću iz Mirić Štropine koji se utopio u ovom jezeru. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 564 m, dubina mu je sada svega 1 m, a površina 0,001 km2. Nedaleko jezera, s južne strane, vodi staza za posjetitelje koja spaja jezero Kozjak s Labudovačkom barijerom i Prošćanskim jezerom.

GRADINSKO JEZERO ili Jezerce ime je dobilo prema staroj gradini koja se nekada uzdizala na uzvišenju izmedu ovog jezera i jezera Kozjak. Jezero je na nadmorskoj visini od 553 m, dubina mu je 10 m u najzapadnijem dijelu, a površina 0,8 km2. Ovo jezero je zanimljivo po boji svoje vode, koja oscilira od svijetlozelene do bjeličaste u plićinama, pa do tamnije zelene na mjestima gdje su dubine veće. U središnjem se dijelu jezera nazire potopljena barijera danas svega 1,5 do 2 m ispod razine vode, dok su još dvije potopljene barijere u njegovu donjem najužem dijelu. Bijela boja u jezeru naziva se "bjelar", odnosno ostatak čistog sedrenog mulja, koji nije prekrio podvodni obraštaj.

BURGETI ili BUKOVI - niz malih plitkih jezeraca medusobno odijeljenih osedrenim preprekama obraslim niskim raslinjem. Ime dolazi od uzburkanog i uskovitlanog vodenog toka u omanjim udubljenjima koji vrtložeći svojim tokom čine buku, bukte ili "vriju

2. To je treće plitvičko jezero po svojoj veličini. KOZJAK JEZERO ili Kozje jezero ime je dobilo prema legendi, koja kaže da se u jezeru utopilo 30 koza kad su po nedovoljno očvrslom ledu prelazile s jedne obale na ostrvu bježeći od vukova. Jezero je na nadmorskoj visini od 534 m, najveća dubina mu je 46 m, a površina 0,83 km2.

  

zanimljivosti

prasuma ''Corkova uvala''
leptiri
pecine