meni
uvod
nastanak
legenda
gornja jezera
donja jezera
biljni i životinjski svijet
galerija
nazad na glavnu stranu

 

 

LEGENDA

 

Ime "Plitvička jezera" najvjerovatnije potieče od riječi pličina, odnosno naziv odgovara njihovu nastajanju. Voda je svojom snagom dubila i širila podlogu, a nastajanje sedrenih pregrada odvajalo je jezero od jezera. Imena pojedinih jezera uglavnom su nastajala u narodu, bilo po nekoj prirodnoj osobini ili pak po osobi koja je na neki način povezana s jezerom. No imena nekih jezera mijenjala su se tokom vremena.

Nastanak Plitvičkih jezera ima narodno i znanstveno tumačenje. Jedna od narodnih legendi o postanku Plitvičkih jezera glasi:

"Teška sparina morila je mjesecima poljane i gore. Ljudi i životinje, livade i vrtovi čeznuli su za okrepom, blagom kišicom. I sama Crna rijeka, što je prije veselo žuborila, bijaše se osušila. Badava je narod molio i vapio. Nebo se ne htjede smilovati. Nato se ukaže u dolini Crna kraljica sa sjajnom pratnjom. Narod zavapije za pomoć, za vodu, jer će skapati od žeđi. I kraljica se smilovala: uz grmljavinu i bljesak spusti se za tinji čas silna kiša, koja okrijepi ljude i životinje, polja i livade. Kiša je padala, a voda je sve više rasla dok nije stvorila današnja jezera".

  

zanimljivosti

prasuma ''Corkova uvala''
leptiri
pecine