:: meni ::

> pocetna

> istorijat

> licnosti
> foto galerija
> muzika i ples
> zanimljivosti
> kviz
> linkovi

 

:: licnosti ::

> Arenas, Reinaldo
> Castro, Fidel
> Che Guevara, Ernesto
> Estrada Palma, Tomas
> Gomez Baez, Maximo
> Hemingway, Ernest
> Maria Cristina

 

:: Kuba Web Site ::

 

Kuba je dragulj Kariba!

 

Najvece ostrvo koje se proteze na 750 milja, prelijepih planina i ravnica, sa preko 200 zaliva i 280 suncem okupanih plaza. Glavne luke su u provincijama gradova: Cienfuegos, Havana, Manzanillo, Mariel, Matanzas, Nuevitas i Santiago de Cuba. Republika Kuba podrazumijeva cijelo ostrvo, kao i susjedna ostrva kao sto je Ostrvo Mladosti, ranije poznato kao Ostrvo Borova. Kuba je sesnaesto ostrvo po velicini na svijetu.

 

Jedan od najvaznijih izvora prihoda za Kubu je turizam. 1993. americki dolar je postao vazeca valuta (drzava je funkcionisala sa dvije valute). Ovaj sporazum je opozvan 25. oktobra 2004. godine. Kubanska ekonomija je tesko pogodjena u devedesetim godinama XX vijeka, prateci kolaps Sovjetskog Saveza i Comecon ekonomskog bloka, sa kojim je trgovala u najvecoj mjeri. Veliki problem predstavljaju visoke cijene ulja, recesije u kljucnim proizvodima za izvoz, kao sto su secer i nikl, kao i stete prouzrokovane uraganima (u skorije vrijeme je uragan Charlie prouzrokovao oko milijardu dolara stete), slab turizam. U kasnoj 2003. i ranoj 2004. godini, turizam se poboljsao, a cijene nikla su se povecale. Kuba danas trguje sa skoro svim zemljama u svijetu, ali apak duguje mnogim zemljama kao na primjer, Francuskoj, Japanu i Njemackoj.

 

Iako je imala burnu istoriju i poteskoce u razvoju, Kuba ce ipak ostati jedinstvena po svojoj muzici, plesu i strasti sa kojom zive stanovnici tog suncem okupanog ostrva.

 

 

:: special ::

 

Pogled sa tvrdjave El Morro - Santiago

Plaza de la Revolucion - Havana

Park - Trinidad

:: zanimljivosti ::

> cigarete
> cokolada
> kafa

0

 

:: linkovi ::

> Cuba Heritage
> Cuba Salsa Holidays
> Cuba Mapa
> Cuba Photo Gallery
> Cuba.COM
> Cuba Directo

Marina Popovic, IV9