:: meni ::

> pocetna

> istorijat

> licnosti
> foto galerija
> muzika i ples
> zanimljivosti
> kviz
> linkovi

 

:: licnosti ::

> Arenas, Reinaldo
> Castro, Fidel
> Che Guevara, Ernesto
> Estrada Palma, Tomas
> Gomez Baez, Maximo
> Hemingway, Ernest
> Maria Cristina

 

:: Muzika i ples ::

Narod Kube ukljucuje potomke Spanaca koji su pristizali na Kubu oko 1500. godine i Afrikanaca koji su dovodjeni kao robovi. Vremenom neki aspekti muzike i plesa Spanaca i Afrikanaca su se spojili, a neki su ostali jedinstveni. Domoroci na Kubi, koji su tamo zivjeli hiljadama godina, su izumrli nakon sto su Spanci pristigli, neki od bolesti koje su donesene (na koje oni nisu bili imuni), a neki od masovnih samoubistava na koje su bili prisiljeni.  

Ne zna se mnogo o Kubanskoj narodnoj muzici prije 1800. godine. Poznato je da su raniji Kubanci svirali na drvenim, i trubama od skoljki, supljim drvenim bubnjevima, flautama itd. 

Kada su spanci dosli da kolonizuju Kubu oko 1500. godine. donijeli su evropsku umjetnicku muziku. Ranija katolicka crkvena muzika u Kubi je bila dokumentovana. Postoji dokaz o muzici za horove i orgulje sa dodacima za zicane instrumente. Oko 1800. simfonije i opere su izvodjene u crkvama. Roberdo Manuel Saumell (1817 - 1870) napisao je plesne tacke za klavir, koje su otvorile put za klasicne koncerte klasicne muzike u Kubi. Neki od najuglednijih Kubanskih kompozitora klasicne muzike dvadesetog vijeka ukljucuju Jose Ardevol rodjen u Cataloniji (1911-1981), Atgeliers Leon (rodjen 1918), koji je takodje bio etnomuzikolog i Aurelio de la Vega (rodjen 1925).

Danas, popularni muzicki i plesni stilovi ukljucuju slasa, son, rumba, mambo i cha-cha-cha. Instrumenti koji se koriste su: "clave", "maracas", "guiro", thumb klavir i "cowbell", kao i mnoge vrste bubnjeva, ukljucujuci bongo i veliki Kong. Neki evropski instrumenti se takodje mogu koristiti. 

Postoji mnogo razlicitih vrsta salsa muzike i plesa u Kubi. Vecina stilova je izvedena iz plesnog stila son, koji je razvijen u istocnim krajevima kube. Son je africko-kubanski muzicki stil zato sto su koristeni africki ritmovi i spanski poetski stil. 

Rumba muzicki plesni stil je takodje preuzet iz africke muzike i svira se sa Kongo bubnjevima, "clave" i "guiro" instrumentima. Tridesetih i cetrdesetih godina pojavio se muzicki plesni stil Mambo, u kojem su takodje koristeni africki ritmovi. Mambo muzika je postala svjetski popularna. Cha-cha-cha, sporija verzija mamba pojavila se pedesetih godina i ona je takodje zauzela svoje mjesto u plesu.

Danas su popularni "The Buena Vista Social Club", koji njeguju Kubansku muziku a poznati su svuda u svijetu.

 

vrh stranice

:: zanimljivosti ::

> cigarete
> cokolada
> kafa

0

 

:: linkovi ::

> Cuba Heritage
> Cuba Salsa Holidays
> Cuba Mapa
> Cuba Photo Gallery
> Cuba.COM
> Cuba Directo

Marina Popovic, IV9