:: meni ::

> pocetna

> istorijat

> licnosti
> foto galerija
> muzika i ples
> zanimljivosti
> kviz
> linkovi

 

:: licnosti ::

> Arenas, Reinaldo
> Castro, Fidel
> Che Guevara, Ernesto
> Estrada Palma, Tomas
> Gomez Baez, Maximo
> Hemingway, Ernest
> Maria Cristina

 

:: Zanimljivosti ::

 

Cigarete Cokolada Kafa

 

:: Cigarete ::

"Ako nije dozvoljeno konzumirati cigarete u raju, tamo ne zelim da idem." Mark Twain

Tajna kubanskih cigareta lezi u toplom tlu Pinar del Ria, glavnom uzgajalistu duvana u Kubi, gdje list duvana raste u crvenkastoj zemlji regiona poznatog kao Vuelta Abajo. Klima igra veliku ulogu. Sklad izmedju klime i zemljista cine Kubu najpogodnijom zemljom za uzgajanje duvana svjetski poznate klase. Sjeme kubanskog duvana koje je bilo posijano u Dominikanskoj republici, Nikaragvi i Meksiku, dali su zacudjujuce rezultate: zetva je bila totalno drugacija.  "Niko bolje ne razumije uzgajanje, preradu i pripremanje cigareta kao Kubanci".

Morate praviti diskriminacije pri kupnji i izboru najboljih cigareta, sve dok ne nadjete one savrsene koje vama odgovaraju. Savrsena cigareta bi trebala da ima blagi sjaj i treba da bude savitljiva i ne tako lako salomljiva. Kada otvorite drvenu kutiju, aroma bi trebala da bude opojna i ocaravajuca.
 

:: Cokolada ::


Kristoferu Kolumbu je 1502. godine kralj Ferdinand naredio da donese kakao iz Novog Svijeta. Posto su tada bila otkrivana nova blaga u novom svijetu na kakao se nije obracalo puno paznje. Medjutim vremenom se od pronadjenog kakaa pocelo praviti pice zvano "cokolada" sa aromom vanilije i zacina i pilo se hladno i smatralo se afrodizijakom. Uskoro, "cokolada" je postala moderno pice koje su pili bogati Spanci. Trebalo je gotovo 100 godina da "cokolada" postane poznata u cijeloj Evropi, jer su je Spanci cuvali kao tajnu. Poslije su Spanci napravili svoj recept za cokoladu dodajuci orascice i secer kao i chili pepper, i smatrali su da je bolje da je sluze vrucu.

Zalihe kakaa su bile male i zato se recept "specijalnog cokoladnog pica" cuvao gotovo jedan cijeli vijek. 

 

:: Kafa ::

U Kubi je svaki momenat dobar da se popije kafa. Kubanci piju kafu za dorucak, samu ili s mlijekom, poslije rucka ili vecere, i neizbjezna je prilikom posjeta, poslovnih sastanaka, pa cak i romanticnih izlazaka. Kafa iz Etiopije, poznata kao Kahwe ili Kahwa, smatrana je ritualnim picem u afro-kubanskoj religiji. 1748. kafa je donesena iz Santa Dominga, ali tek 50 godina kasnije je eksploatisana komercijalno, kada su Francuzi stigli na Kubu. Za manje od 100 godina Kuba je imala vise od 2000 plantaza kafe.

Kao i u proslosti, kafa je i danas popularno pice, nezaobilazno u mnogim vaznim zbivanjima.

 

vrh stranice

:: zanimljivosti ::

> cigarete
> cokolada
> kafa

0

 

:: linkovi ::

> Cuba Heritage
> Cuba Salsa Holidays
> Cuba Mapa
> Cuba Photo Gallery
> Cuba.COM
> Cuba Directo

Marina Popovic, IV9