Sta je to PUNK ?

POJAVA PRAVCA KARAKTERISTIKE PRAVCA I POKLONIKA
 KARAKTERISTIKE MUZIKE galerija

          

KARAKTERISTIKE MUZIKE

Punk muzika je od strane mnogih okarakterisana kao neumjetnicka muzika, kao krajnje jednostavna i prosta - "Nabavi gitaru, nauci da drzis kvinte i mozes da sviras punk" jedna je od fraza kojim bi se mogla opisati njegova jednostavnost, a opet, s druge strane, njegovu melodicnost potvrdjeje brojne obrade starih rock fenomena. Ipak sve je u neposredno prenesenoj energiji i melodijama koje lako udju u usi.

Za punk je, u osnovi, tipicno da su presme sastavljene od 2-3 akorda tj. tona (a moguce je i od jednog !) i da su svi uobliceni u tzv. riffove, iako su oni uglavnom vezani za metal. Punk je veoma melodicna muzika koliko instrumentalno toliko i vokalno. Gitare se oslanjaju na kvinte (razmak od 5 stepena - npr. prva zica-3. prag, druga zica-5. prag, druga-7. prag, treca-9. prag itd.) a svi su uglavnom u E-stimu.

Za punk je karakteristicno da se jedna melodija ponavlja kroz cijelu pjesmu sa npr. drugacijim ritmom u odredjenim dijelovima pjesme, a narocito to da vise bendova ima zapravo istu melodiju drugacije ukomponovanu.                                                                                                    Linije bass gitare se uglavnom baziraju na razlaganju akorada (koje u tom trenutku svira gitara) kao kod npr. The Exploited, The Misfits i nekih novijih bendova. To je narocito primjenjeno u ska punku. Citave skale-durske, molske, harmonijske itd.-najcesce su u svojim pjesmama koristili Operation Ivy, Rancid, Sublime...                                                                                                            Bubnjevi su zapravo tokom istorije punka varirali dosta - od najprostijih keceva (ravnomjerno udaranje kontra cinele + na svaki prvi udarac 1 udarac bas pedale, a na svaki drugi-udarac dobosa) koji u najprostijim pjesmama dostizu izuzetnu brzinu, preko snaznih prelaza na dobosu pa cak i do duple bas pedale (noviji The Exploited) a cesto se srece i "kec i po" i "dvojka", ali zajednicko za sve je "prstanje" crash cinele na refrenu (kao i raid).                                                                                                                         Sto se tice vokala, uglavnom su to bili "antisluhisti" koji ne obracaju paznju na samu melodiju koliko na ritmiku. No naime bilo je i takvih koji prate tonove melodije svojim glasom, a i onih koji pjevaju sasvim drugu melodiju od same pjesme ali se savrseno uklapaju. To se najcesce srece kod novijih skate punk bendova i pop punka, ali i kod starijih. Gotovo svaki punk bend ima pratece vokale (gitarista, basista) koji dopunjavaju glavnog vokalistu.

Tekstovi su revolucionarni , govore o stanju, polozaju, situacijama mladih i ljudi uopste. No ima i takvih koji govore o pivu, provodu, svirkama... Ima i ljubavnih tekstova ali ne sentimentalnosti u smislu sladunjavih pop pjesmica. Mnogi tekstovi su upereni protiv vojske i policije itd.

Svaki punk bend ima neki svoj karakteristican zvuk, tako da ako slusamo pjesmu koju ranije nismo culi, od benda koji smo inace ranije slusali, mozemo sa sigurniscu reci o kome se radi. Jer gotovo svaki bend ima svoju "distorziju", svoj ritam, nacin okidanja zice itd. Neki bendovi pored klasicna tri instrumenta (gitara, bass, bubnjevi) imaju trube, saksofone, gajde (Dropkick Murphys) ili klavijature.                                                                                                                                                                        Postoje bendovi koji su totalno promijenili zvuk pa u nekom periodu stvaraju malo ili gotovo potpuno drugaciju muziku, kao Exploited koji prelazi u zestinu ili The Offspring koji se polako poistovjecuje sa MTV-ovcima...

Kod nas se uglavnom pojavljuje u originalnom obliku punk rocka ( Kud Idijoti, Hladno Pivo, Termiti, Zvoncekova Biljeznica, Trula Koalicija, KBO!, Pekinska patka, Mr No, Goblini, Satan Panonski...). A u demo sceni su npr. Spitliver, Mokri Lebac, Tea Break; zatim skate punk - Dog House, Six Pack, No Comply; ska punk - Samostalni referenti, 888; oi punk - Ritam Nereda, Direktori; ili punk rock grunge - Euforia, Plump...

vrati se na vrh

<< home page