Sta je to PUNK ?

 POJAVA PRAVCA KARAKTERISTIKE PRAVCA I POKLONIKA
 KARAKTERISTIKE MUZIKE galerija

   

KARAKTERISTIKE PRAVCA I POKLONIKA

Punk, dakle, za svoju najvazniju karakteristiku ima agresivno isticanje stanovista mladih. On ima naglasen klasni pristup. Ima duboko usadjenu svijest da je svijet podjeljen na ljude koji imaju i one koji nemaju i da ta podjela nema nikakvu pravnu osnovu. Ideologija punk rocka je eksplicitna jer se tacno cuje i vidi sta ko govori i sta zeli da kaze. Punk je na najbolji moguci nacin oslikao krizu engleskog drustva. Citiram : "Kategoricno tvrdim da se vise moze saznati o dilemama engleskog drustva slusajuci rokerski new wave nego prelistavajuci Times ili Daily Mirror. Zar u engleskim zvanicnim medijima mozete naci toliko emocionalne analize drustvenih anomalija kao, recimo, u potresnim pjesmama Linton Kwesi Jhonsona ili irske punk grupe Stiff Little Fingers ?!". punk je time dokazao da je upleten u ekonomsko-politicku srz Engleske.

On iskazuje nasilje, dekadentnost i perverziju, njihova psihologija je zadovoljavanje odbacenim i zaboravljenim stvarima koje niko ne zeli - ruznoca, nasilje, morbidnost i anarhija, ali to ne znaci da su svi punkeri anarhisti, fasisti i revolucionari. Bilo je i onih koji nisu zapadali u politicku kategoriju. No, to sto mu je ideologija bila tako jasna a socijalna pozadina polako prepoznatljiva, to ne znaci da se nisu uplitali u showbussiness. Iako su ga dotjerali u red, svjesno su se koristili njegovim mehanizmima pocev od Sex Pistolsa pa na dalje, pa samim tim ne bi mogli biti tumaceni kao reformatori doslovce vec kao ocevidni razotkrivaci engleske stvarnosti.

Za pretece punka bi se mogli smatrati Velvet Underground, MC5, Stooges, New York Dolls i Patti Smith. Iako nisu svi imali punk ideologiju (npr. MC5 je prije imao hippie ideologiju nego punk), bili su na neki nacin ekstremni. Sa druge strane okeana slicnu muziku su stvarali Blondie, Ramones, Talking Heads. Punk je od samog pocetka, pa tako i danas, bio underground. O njemu se nije mnogo govorilo a na radiu i TVu se nije ni pominjao, a poklonici su mogli da ga slusaju po underground klubovima. Jedan od prvih je bio Vortex, a zatim Roxy itd. I danas stvari stoje slicno - punk svirke su uglavnom u manjim klubovima, energicne su, agresivne, pracene sutkama.

Punkeri su uopsteno uglavnom bili odbaceni od drustva, prljavi i pocijepani ali to nije bilo nesto sto bi im smetalo. Trudili su se oduvijek, pa i danas, da sto vise sokiraju svijet oko sebe svojim frizurama (dobro poznata cheerokee frizura) i da se pokazu u sto gorem izdanju. Izlazili su u javnost sa pocijepanim pantalonama i izlizanim rokerkama. Prljave masne kose i stvari - to nije bilo samo njihovo obiljezje vec potpuni nacin zivota. Nezaposlenost, neznanje su kljucne rijeci, kao i problemi sa autoritetima zbog svoje arogancije. Kao i hipici imali su obicaj da zive zajedno, ne rade i zivotare zickajuci pare, sto je bilo jako karakteristicno za njih.  Klasika oblacenja punkera podrazumjevala je i podrazumijeva starke, martinke, vijetnamke i rokerke (kozne jakne), narukvice sa bodljama i nitnama, kao i kozne vrpce sa privjescima anarhije, lance. Djevojke nose jarke boje koje se uglavnom ne uklapaju, pocijepane carape, puno sminke i dr.                                                                                                                               Punkeri nalaze simboliku u pertlama (npr.: jedna crvena,druga crna-anarhija; zute-fuck the police...).

VRATI SE NA VRH

<< home page