ISTORIJA LEGENDE ZANIMLJIVOSTI GALERIJA KVIZ LITERATURA

grb Banjalukegrb BanjalukeBANJALUKA DANAS

 

Banjaluka je danas glavni i najveći grad Republike Srpske i jedan od najvećih gradova Bosne i Hercegovine. Procjenjuje se da ima oko 250000 stanovnika.
Centar grada ostao je na mjestu koje su utvrdili Austrijanci, a razvio ban Milosavljević. U širem smislu, grad se prostire sa obe strane Vrbasa i duž njegovih pritoka.
Banjaluka još uvijek nosi epitet "krajiška ljepotica", ali i grada zelenila, sporta i lijepih djevojaka. I danas, grad se širi i razvija. Grade se novi objekti, moderniji, ali upadljiviji i nekog drugog stila.

GalerijaŠto se tiče istorije, odnosno istorijskih spomenika danas, situacija nije ni malo zavidna. Ferhadije više nema, Kastel se urušava i, dok se lokalne i državne vlasti dogovore u čijoj je nadležnosti, i on će nestati...
Čuveni Safikadin grob, koji je nekada bio mjesto na kom su se mladići i djevojke, paleći svijeće zaklinjali na vječnu ljubav, danas je potpuno napušten i spaljen.
Spomenik palim borcima u II svjetskom ratu na Banj brdu, prekriven je natpisima i potpisima, a slična je situacija i sa ostalim spomenicima u gradu.
Neki su i u onoj staroj - gdje god nađeš zgodno mjesto, ti drvo posadi - drvo zamijenili bilbordom, pa se tako jedan ogroman bilbord nalazi iznad, a dijelom i na spomen - ploči podignutoj nastradalim u zemljotresu.
Jedini spomenici za koje se danas može reći da su očuvani, jesu spomenici Petru Kočiću i banu Svetislavu Tisi Milosavljeviću. Ali, i na njima malo - malo pa osvane neki natpis ili pak kukasti krst...

© Maja Tomaševic