ISTORIJA LEGENDE ZANIMLJIVOSTI GALERIJA KVIZ LITERATURA

ISTORIJA BANJALUKE

BANJALUKA PRIJE BANJALUKE
TURSKA OKUPACIJA
AUSTROUGARSKA OKUPACIJA
PRVI SVJETSKI RAT
PERIOD IZMEĐU DVA SVJETSKA RATA
DRUGI SVJETSKI RAT

U SOCIJALISTIČKOJ JUGOSLAVIJI

ZEMLJOTRES
BANJALUKA DANAS
GALERIJA
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Banjaluka je grad koji se može pohvaliti svojom bogatom istorijom i tragovima različitih civilizacija kojim je bila zahvaćena.
Prvi koji su nastanjivali teritoriju Banjaluke bili su Iliri. Početkom nove ere, osvajanja Oktavijana Avgusta dovode Rimljane, a nisu nas zaobišli ni varvari. Velikim seobama s početka srednjeg vijeka dolaze Sloveni.
Banjaluka kao grad se u pisanim aktima prvi put pominje 6.2.1494. godine, u povelji ugarskog kralja Ladislava (Vladislava).
Nedugo zatim, 1527. godine, dolaze Turci, koji se ovdje zadržavaju preko 350 godina. U Turskoj, Banjaluka je jedno vrijeme bila centar Bosanskog sandžaka, a zatim i istoimenog pašaluka. 1878. godine, okupatori su se zamijenili - Turci su otišli, a došli Austro - Ugari.
Nakon Prvog svjetskog rata, Banjaluka je konačno slobodna i nalazila se u sastavu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca; kasnije Kraljevine Jugoslavije, u čijem sastavu je bila centar Vrbaske banovine. U Drugom svjetskom ratu, bila je u sastavu Nezavisne Države Hrvatske. Tek što se oporavila od rata i postala jedan od važnijih gradova Jugoslavije, biva pogođena velikim zemljotresom, koji je sa sobom odnio 17 života i neke od najljepših banjalučkih građevina.
Danas, Banjaluka je glavni grad Republike Srpske, jedan od najvećih gradova Bosne i Hercegovine.


Maja Tomaševic