ISTORIJA LEGENDE ZANIMLJIVOSTI GALERIJA KVIZ LITERATURA

 ZANIMLJIVOSTI IZ ISTORIJE BANJALUKE


     ZVONO U BURETU VINA

U Turskoj su zvona, koja su trapistima bila neophodna za obavljanje svakodnevne molitve, bila zabranjena. Zato su morali da smisle lukav način na koji će zvona iz susjedne Austro-Ugarske prenijeti u Banjaluku. Pfaneru je na um palo da u Slavoniji kupi bure vina, u koje bi stavio zvono. Tako je i učinio, pa je prvo zvono u Banjaluci ocarinjeno kao - bure vina.
 

"SAD SMO JEDNACI"

Nakon zemljotresa u Banjaluci, većina stanovništva bila je pod šatorima. Svi su se organizovali i počeli pomagati jedni drugima. Ni Romi nisu ništa zaostajali. Ali, tih dana se kod Roma često mogla čuti rečenica: "Sad smo jednaci - mi pod šatori, vi pod šatori!"
 

POŠTENI, NEMA ŠTA

U velikom zemljotresu koji je Banjaluku zadesio 27. oktobra 1969. godine, teško je oštećena i "Crna kuća", zgrada Okružnog zatvora. Tada je u zatvoru na odsluženju kazne bilo preko 200 ljudi. Direktor ih je otpustio nakon zemljotresa, ali su se oni nakon nekoliko dana samoinicijativno vratili. Kako zgrade više nije bilo, organizovali su se i počeli pomagati prilikom spašavanja.
 

NOVI RAT?!

Jednog dana, krajem šezdesetih godina dvadesetog vijeka, Banjalučani su se našli u panici. Kroz grad je prošlo nekoliko kamiona sa ustaškim oznakama, punih "ustaških" vojnika. Oni neobaviješteni su se preplašili, misleći da je u pitanju neki novi rat. Ali, bilo je to samo snimanje filma "Kozara", a ovi kamioni su bili dio scenografije.

 

© Maja Tomaševic