ISTORIJA LEGENDE ZANIMLJIVOSTI GALERIJA KVIZ LITERATURA

BANJALUKA U DRUGOM SVJETSKOM RATU

Drugom svjetskom ratu i u Banjaluci su prethodila osnivanja mnogih društava, klubova i organizacija, s ciljem revolucionarnih pokreta i jačanja uticaja Komunističke partije. Ovi pokreti su najviše šireni kroz sportska i kulturno - umjetnička društva.
U Banjaluci se u II svjetskom ratu ratovalo samo početkom aprila 1941. godine, a 1944. godine bila je bombardovana od strane Antante.
Tokom kratkog aprilskog rata 1941. godine, porušeno je nekoliko zgrada i nestala najljepša banjalučka crkva - crkva Svete Trojice, izgrađena u vizantijskom stilu, za vrijeme Vrbaske banovine.
Po treći put u svojoj istoriji, Banjaluka je okupirana 14. aprila 1941. godine. Ovoga puta od strane Hitlerove Njemačke. Okupatori su teror ispoljavali nad pravoslavcima, Jevrejima i Romima.
23. aprila, 13 dana nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske (NDH), njemačka vojska je čitavu BiH prepustila novonastaloj državi, sa Antom Pavelićem na čelu. Tako se i Banjaluka 4 godine našla unutar NDH. Šahovnica se zaviorila na svim javnim institucijama, ulice su dobile nova imena...
5. maja iste godine, na crvenim plakatima izrečeno je naređenje da se izvrši iseljavanje svih Srba i Jevreja iz centra grada.
U Banjaluci su sve vrijeme okupacije otpor pružali banjalučki komunisti, koji su pozivali narod na otpor. Tokom ove 4 godine, stalno su vođene manje borbe, ali su okupatori bili jači.
U drugoj polovini 1944. godine, Banjaluku su bombardovale članice Antante, kada je oštećen Kastel i uništen određen broj objekata.

Galerija

Pred kraj 1944. godine, veći dio Jugoslavije je oslobođen. Krajem marta 1945. godine, II armija je krenula u oslobađanje Bosne. Banjaluka je konačno oslobođena 22. aprila, kada je počeo novi period banjalučke istorije.

 

© Maja Tomaševic