ISTORIJA LEGENDE ZANIMLJIVOSTI GALERIJA KVIZ LITERATURA

PRVO SPOMINJANJE

Prvi pronađen dokument sa imenom Banjaluka jeste povelja ugarskog kralja Vladislava II Jagelovića iz 6. februara 1494. godine. U njoj se pominje Juraj Mikulašić kao banjalučki kaštelan. Ova povelja nije povelja o utemeljenju grada, već se u njoj samo pominje ime, kao ime već postojećeg grada; te se može zaključiti da je naziv grada stariji od 6. februara 1494. godine.

Ovo je dokument u kom se, za sada, prvi put pominje Banjaluka.

"Vlastito uputstvo gospodina kralja Vladislava po milosti Božjoj kralj Ugarske i Češke itd. našim vjernima, poštovanom ocu Kristu gospodinu Tomi, biskupu djurskom i postulatu egerskih crkava, vrhovnomu našem tajniku i kancelaru, te uglednomu i uzvišenomu palatinu i sucu našega dvora, kao i poštovanomu ocu u Kristu gospodinu Stjepanu, bniskupu srijemske crkve, osobnom zamjeniku naše nazočnosti i uzvišenomu Ladislavu Kaniškom, banu naših kraljevstava Dalmacije, Hrvatske i Slavonije, te vašim zamjenicima u vođenju sudskih poslova, također i svima drugima našeg Kraljevstva kojih se to tiče, sucima i pravnicima crkvenim i svjetovnima koji ovo budu vidjeli, pozdrav i milost.
Budući da je odani naš poštovani Baltazar Bathyan, ban naše jajačke utvrde u našoj i našega Kraljevstva službi, zauzet čuvanjem iste utvrde, a morat će se time i ubuduće po potrebi baviti. U tome on sam i plemići Antun Tarko, Petar Horvat, banovu zamjenici u istoj utvrdi, Juraj Mikulašić u Banjaluci, drugi Juraj de Myndzent u Vrbasu, Toma Horvat u istom Vrbasu, Ivan Czernley u Livču, Nikola i Ladislav iz Gerneka u Kotoru, Dionizije Dabišević u Bočcu, Ivan Mišljenović u Grebenu, Juraj Tvrtko u istom Grebenu i Vid u Crijepanskom, kastelani, podanici i službenici istog Baltazara Bathyana, koji su na sličan način u našoj službi zauzeti sa svojim gospodarom, neće moći zbog uznemiravanja na zadovoljavajući način obavljati povjerenu dužnost, stoga snagom i formom našeg novog općeg dekreta javljamo vjernima da to znaju. Dano u Budimu u četvrtak iza svetkovine Očišćenja Blažene Djevicee Marije, godine gospodnje tisuću četristotinedevedesetčetvrte."

Od tada, od 6.2.1494. godine, ime Banjaluka se često spominje, kako u zvaničnim aktima, tako i u kartama ovog područja.

© Maja Tomaševic