ISTORIJA LEGENDE ZANIMLJIVOSTI GALERIJA KVIZ LITERATURA

BANJALUKA U JUGOSLAVIJI

Oslobođena Banjaluka se 22. aprila 1945. godine našla u novoj državi - Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji, koja je 29. novembra 1945. godine postala Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ). U gradu oduševljenje, poput onog nakon Prvog svjetskog rata. Već Prvi maj iste godine, svečano je proslavljen na ulicama grada. Tako je bilo i svake naredne godine.
Ovaj poslijeratni peiod bio je period osnivanja mnogih preduzeća: "Čajavec", "Incel", "Jelšingrad", "Tvornica obuće", "22 decembar", "Kosmos"... Kao jedan od većih gradova FNRJ, Banjnaluka je dobila mnogo stambenih objekata, a po prvi put i nebodere - na Bulevaru Revolucije (danas ulica Cara Dušana) i u centru grada, na mjestu nekadašnje "Albanije", kuće Tome Radulovića. Trg Edvarda Kardelja (današnji Trg Krajine), krasila je zgrada "Titanik", koja je porušena u zemljotresu (1969).

Nakon zemljotresa, počinje nova izgradnja Banjnaluke. Novi kompleksi zgrada izgrađeni su u Boriku, Novoj Varoši, na Starčevici... Na mjestu starog, izgrađen je novi hotel "Bosna", na mjestu Medicinske škole nastanila se Gimnazija. Tamo gdje je bio poznati "Titanik", izgrađena je robna kuća "Boska"...

1974. godine, država je dobila novo ime - Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ), novi ustav, a njime doživotnog predsjednika - Josipa Broza Tita. Predsjednik je Banjaluku posjetio 5 puta i, kako stariji Banjalučani tvrde, to su bili posebni događaji. Ovaj period zapamćen je po brojnim proslavama, zajedničkim izletima i radničkim akcijama.

Galerija

 

 

© Maja Tomaševic