Osnovno o Nemačkoj | Istorija Nemačke | Administrativna organizacija | Demografija | Kultura | Galerija | Kviz

 

DEMOGRAFIJA

 

Nemačka ima preko 80 miliona stanovnika. Najveći gradovi Nemačke su:

Мапа Немачке са градовима

Oblast sa najvećom koncentracijom stanovništva je Rajna-Rur sa 11.785.196 stanovnika.

U Nemačkoj živi najmanje 7 miliona stranih državljana, u koje spadaju izbeglice, inostrani radnici (Gastarbeiter ) i njihove porodice. Sa prostora bivše Jugoslavije živi 528.000 građana iz Srbije i Crne Gore, 236.600 iz Hrvatske i 167.100 iz Bosne i Hercegovine. Doseljavanjem se stvorila i znatna turska manjina sa oko 2 miliona građana. Ostale značajne manjine su Rusi, Srbi, Hrvati, Italijani i Poljaci.

Na severu živi danska manjina, dok u saveznim državama Saksonija i Brandenburg živi malobrojna slovenska manjina po imenu Lužički Srbi. Frigijski jezik, koji se smatra najsrodnijim engleskom, govori kao maternji oko 12.000 ljudi u Nemačkoj. U seoskim područjima severne Nemačke raširen je takozvani „niski nemački“ jezik.

Nemačka je među prvim zemljama u svetu po obrazovanju, tehnološkom razvitku i privrednoj proizvodnji. Od kraja 2. svetskog rata , broj mladih koji upisuju fakultete porastao je više od tri puta, a zanatske i tehničke škole u Nemačkoj spadaju u sam svetski vrh. S prihodima od 25.000 evra po glavi stanovnika, Nemačka je društvo srednje klase. Širokogrudan sistem socijalnog osiguranja omogućuje besplatno zdravstvo, naknade za nezaposlenost i ostale socijalne prednosti.