Razdio euglenoidnih algi - Euglenophyta

 

Ovaj razdio obuhvata oko 450 vrsta. To su jednocelijski organizmi bez pravog celijskog zida. Spoljasnji dio citoplazme je nesto cvrsci, zvani pelikula. Euglenofite se krecu pomocu  biceva-flagela,kojih imaju 1-3. U hloroplastima zastupljeni su hlorofil a i b, beta karotin i ksantofil. Kod nekih predstavnika prisutno je tjelasce, osjetljivo na svjetlosne zrake fotoreceptor (ocna mrlja). Rezervna materija im je nerastvorljivi ugljeni hidrat paramilum, koji se razlaze do glukoze.

Euglene zive u slatkoj i slanoj void ali  i u barama sa stajskim djubrivom. Razlicitog su oblika i velicine, sa jednim bicem i jednom ocnom mrljom.

Vrste roda Phacus zive u vodama siromasnim hranljivim materijama.one su spljostenog oblika i zbog cvrstine svoje pelikule su izgubile sposobnost da mijenjaju oblik. Kod roda Trachelomonas oko celija postoji kucica. Vrste roda Colatium nemaju hloroplasti i zive saprofitski. One se za izvor hrane pricvrscuju galertnom drskom, a celija se pokrece prilikom procesa razmnozavanja.

Razmnozavaju se najcesce uzduznom diobom svoje celije. Za vrijeme diobe, kod vecine celija ne prestaje s kretanjem. Pri nepovoljnim uslovim obrazuju se spore.

Znacaj:

Izvjestan broj vrsta zivi u planktonu i znacajan je za lance ishrane u vodenim basenima. Oblici sposobni za fotosintezu snabdijevaju okolinu kiseonikom, a takodje i organskim materijama.

 

1.  Alge

2 Razdio zlatastih algi - CHRYSOPHYTA

3.  Razdio silikatnih algi - Bacillariophyta

4.  Razdio mrkih algi - Phaeophyta

5.  Razdio crvenih algi - Rhodophyta

6.  Razdio zutozelenih algi - Hanthophyta

7.  Razdio euglenoidnih algi - Euglenophyta

8.  Razdio hara Charophyta

9.  GALERIJA

10.  kviz