Razdio zutozelenih algi - Hanthophyta

 

     Zutozelenih algi ima oko 400 vrsta. Stanovnici su slatkih voda. To su jednocelijski,kolonijalni i vesecelijski organizmi. Celije su im jednojedarne, a jedra su veoma sitna. Hloroplasti su plocasti ili socivasti, sadrze hlorofile a i e, karotine i ksantofile. Celijski zid im je od pektina prozetog silicijumom.

Mnoge zutozelene alge ulaze u sastav fitoplanktona. Koncasta alga Tribonema naseljava povremene i trajne bare, a oblikom podsjeca na koncaste oblike zelenih algi. Konac ove alge je negranat, izgradjen od niza cilindricnih celija oblika bureta.

Vaucheria je rod sa nekoliko vrsta koje naseljavaju slatke i slane vode ali i vlazno tlo. To su cjevasti ili sifonalni oblici.

Tribonema se razmnozava diobom konca na nekoliko dijelova ili se obrazuju zoospore kruskastog izgleda sa dva bica nejednake duzine. Vaucheria se takodje razmnozava bespolno zoosparama.

U polnom nacinu razmnozavanja Tribonema obrazuju se izogameti koji se spajaju stvarajuci zigot, a iz zigota se razvija nova biljka. Kod Vaucheria polni process se odvija po tipu oogamije. To znaci da se obrazuje krupna jajna celija u oogoniji. Polni organi nastaju u obliku grana,a od talusa se odvajaju pregradom. U anteridijama se obrazuju spermatozoidi sa dva bica. Zid anteridije osluznjava da bi omogucio izlazak spermatozoidima. Spajanjem spermatozoida i jajne celije nastaje zigot, koji obrzuje svoj zid i ulazi u fazu mirovanja. Poslije nekoliko mjeseci zigot klija u novu biljku.

 

1.  Alge

2 Razdio zlatastih algi - CHRYSOPHYTA

3.  Razdio silikatnih algi - Bacillariophyta

4.  Razdio mrkih algi - Phaeophyta

5.  Razdio crvenih algi - Rhodophyta

6.  Razdio zutozelenih algi - Hanthophyta

7.  Razdio euglenoidnih algi - Euglenophyta

8.  Razdio hara Charophyta

9.  GALERIJA

10.  kviz