Razdio hara – Charophyta

 

Harofite ili prsljencice su visecelijske krupne alge,po izgledu slicne rastavicima medju visim biljkama. Obuhvataju cetiri roda sa 300 vrsta. Talus im je veoma slozene gradje, na njemu se razlikuju stabloliki I listoliki dio I rizoidi.

Svojim izgledom se razlikuju od drugih algi. Njihov zbunasti talus izgradjen je od koncastih ili stablolikih clankovito prsljenastih izdanaka,a za podlogu je pricvrscen rizoidima. Tijelo ima clanke I cvorove. Diobom celija clanaka obrazuju se novi bocni izdanci.

Tjemena celija I nekoliko celija u blizini nje bezbojne su I ne sadrze hloroplaste. Sve druge celije su sa velikim brojem socivastih hloroplasta. U njima se nalaze hlorofili a I b I karotini. Rezervna materija u celijama je skrob. Citoplazma se nalazi uz celijski zid,koji je cvrst I debeo, a sastavljen je od celuloze. Spoljasnji dio celijskog zida prozet je krecnim supstancama. Centralni dio citoplazme zauzima krupna vakuola, ispunjena celijskim sokom.

Kod harofita zastupljeno je vegetativno razmnozavanje. U tu svrhu se na rizoidima nalaze krtolasti izrastaji, koji se odvajaju od biljke I izrastaju u nove jedinke. Polni proces je po tipu oogamije. Na istom cvoru razvijaju se anteridije I oogonije. Kod oogonije se pruza pet uporednih trakastih izrastaja, koji se na vrhu zavrsavaju u obliku vijenca. Spermatozoidi su sa dva bica. Poslije oplodjenja nastaje zigot koji jedno vrijeme miruje. Iz njega se u prvo vrijeme razvija kratka negranata nit- praklica, koja obrazuje pupoljke I pocinje da dobija izgled biljke.

Ovaj razdio je rasprostranjen na svim kontinentim I mnogim ostrvima. Zive u jezerima,kanalizaciji, jamama, u mineralnim vodama, izvorima…..

 

1.  Alge

2 Razdio zlatastih algi - CHRYSOPHYTA

3.  Razdio silikatnih algi - Bacillariophyta

4.  Razdio mrkih algi - Phaeophyta

5.  Razdio crvenih algi - Rhodophyta

6.  Razdio zutozelenih algi - Hanthophyta

7.  Razdio euglenoidnih algi - Euglenophyta

8.  Razdio hara – Charophyta

9.  GALERIJA

10.  kviz