МАНАСТИРИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ   

 

 
 

Моштаница     Гомионица     Липље     Озрен     Манастир Светог Василија Острошког     Тавна     Сасе     Тврдош     ГАЛЕРИЈА

 
 

Колико знате о манастирима?

 

 

Манастир Свете Тројице

Манастир Свете Тројице у Сасама, општина Сребреница. Удаљен је 15 km од Братунца и налази се у непосредној близини античког локалитета Домавија. Ово је можда и најмање познат манастир у Босни и Херцеговини, што због своје изолованости од насељених мјеста, што због релативно скоро заснованог манастирског општежића.

Манастир је саграђен 1242. године и био је метох /имање/ манастира Хиландара. Задужбина је Уроша Немањића, чији је крст дуго чуван у овом манастиру. С обзиром да се манастир налази на подручју које је још у доба Римљана било познато по богатим налазиштима сребра, олова и цинка, сматра се да је подигнут из религиозних потреба православних радника у рудницима овога краја. Турским освајањем Босне запустили су рудници и рударска насеља а са њима и манастир Сасе.

Готово 400 година су темељи некадашњег манастирског храма били прекривени наслагом земље, заборава и незнања. Тек 1858. године сашки рудари су откопали манастирске темеље и на њима саградили нову цркву, коју су према Ђорђу Беатовићу посветили светом апостолу Петру. Ова црква је преко 100 година служила као парохијска и то у најдужем периоду као братуначка.

Темељи и зидове цркве у Сасама ископани су и обновљени 1850. године.

Нова обнова манастира почиње 1989. године када су освештани темељи за манастирски конак и постављен је нови бакарни кров приликом обележавања 750 година постојања. Почетак ратних дејстава онемогућио је велику свечаност освећења манастирског конака која је планирана 1991. године. Манастирски храм је током рата, почетком 1992. године, претрпио оштећења а новосаграђени конак је уништен.

 

 

Назад