МАНАСТИРИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ   

 

 
 

Моштаница     Гомионица     Липље     Озрен     Манастир Светог Василија Острошког     Тавна     Сасе     Тврдош     ГАЛЕРИЈА

 
 

Колико знате о манастирима?

 
 

Манастир Светог Василија Острошког

Новосаграђени манастир посвећен Светом Василију Острошком Чудотворцу се налази у самом центру Бијељине. Манастирски комплекс обухвата површину од 3.500 m² са изузетно уређеним и функционалним распоредом објеката.

Поред манастирског храма, који се налази у централном дијелу комплекса, саграђени су објекти који имају вишеструку намјену.

Доминантан мотив овог комплекса представља звоник са сатом висине преко 30 метара. С обзиром да се уочава са свих страна, постао је симбол овог манастира и често орјентир за путнике који пролазе кроз Бијељину.

У једном дијелу је привремено сједиште Његовог Преосвештенства епископа зворничко-тузланског господина Василија, који је у ратној стихији морао да напусти Тузлу.

У поменутим објектима се налазе музеј површине 400 m², трпезарија, свечани салон, канцеларије, библиотека, стамбени простор, сала за предавања, келије за монахе, свјећарница са продавницом икона и сувенира, итд. Сви објекти су функционално повезани зиданом оградом која ограђује манастирски комплекс.

Манастирски храм представља архитектонско и умјетничко дјело високе вриједности за чију су изградњу ангажовани најбољи неимари овога краја. Унутрашњост храма је осликана прелијепим фрескама које је радио Драган Марунић из Београда.

 

 

Назад