МАНАСТИРИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ   

 

 
 

Моштаница     Гомионица     Липље     Озрен     Манастир Светог Василија Острошког     Тавна     Сасе     Тврдош     ГАЛЕРИЈА

 
 

Колико знате о манастирима?

 

 

Манастир Тврдош

Манастир Тврдош се налази недалеко од Требиња и сједиште је Херцеговачко-Захумске епархије.

Манастир Тврдош је подигнут на темељима једне црквице која датира из 4. вијека послије Христа, пре времена када су Срби као народ примили хришћанство, што само говори о традицији и дуговијечности Хришћанства на просторима Херцеговине. Темељи те цркве се могу видети у манастиру, јер је део пода манастира одрађен у стаклу тако да се кроз те "прозоре" на поду виде темељи прастаре цркве.

Тврдош са рушевинама старог манастира лежи на кршевитој узвисини тик до цесте која из Требиња води у Љубиње. Манастир Тврдош подигнут је око 1509. год, а 1517. украсио га је фреско-сликама дубровачки живописац Вице Ловров. У другој половини XVI и XVII вијеку живјели су у Тврдошу херцеговачки митрополити. Одатле потјече име Требињској епархији.

У сукобу са Турцима разорише Тврдош Млечани 1694. године. Одмах првих година XVIII вијека било је неколико покушаја да се обнови разорени манастир. У том настојању истакао се је митрополит Нектарије и игуман Исаије.

По остацима манастира се види да је Тврдош био спреман и за обрану од нападача. Зато је био изграђен чврст зид око манастира. У унутрашњости могу се у рушевинама разабрати темељи старе цркве. То је била базилика са три брода. Два побочна брода нешто су краћа од средњега, који је нартексом продужен на западну страну. Данашња црква је направљена 1924. године.

 

 

Назад