Neke osnovne HTML naredbe

Znam da je iritantno citati neki text o nekim prakticnim stvarima i na kraju se ne osjecati sposobnim napraviti barem neki, jednostavan primjer samostalno i malo samostalno experimentisati. Zato donosim ovaj kratak pregled osnovnih HTML naredbi. Ponovite lekciju iz strukture HTML-a otvorite Notepad i utipkajte svoju prvu Web stranicu...

<html>HTML_dokument</html>

S ovim tagom zapocinjete i zavrsavate Web stranicu. Izmedju njih neka se nalazi sve ostalo sto pisete.

<head>zaglavlje</head>

<body>tijelo</body>

HTML dokument se dijeli na zaglavlje i tijelo dokumenta. Unutar zaglavlja (tag <head>) definisete naslov i META tagove, dok u tijelo dokumenta stavljate ono sto ce se pokazivati u prozoru posjetiteljevog browsera.

<title>naslov_dokumenta</title>

Jel potrebno i ovo objasnjavati...

<meta name="Description" content="opis">

<meta name="Keywords" content="kljucne rijeci odvojene zarezom">

Ovo su osnovni META tagovi koji se stavljaju, zajedno s naslovom, u zaglavlje dokumenta. U primjeru imamo, redom, META tag za opis stranice, zatim kljucne rijeci prema kojima se surferi lakse naci Web stranice.

<b>tekst</b>

<i>tekst</i>

<u>tekst</u>

Tagovi za ure|ivanje teksta: tu su, redom, podebljavanje uko{avanje i podcrtavanje.

<font size="neki_broj" color="boja"> tekst </font>

Ovime odre|ujete velicinu i/ili boju teksta. Velicine mogu biti brojevi, a boje su u pravilu engleska imena boja - white, blue, red, yellow...

<br>

Prelazak u novi red. Ono sto je bitno napomenuti browseri se ne obaziru na nove redove u HTML dokumentu napravljene stiskanjem tipke Enter na tastaturi. Da biste dio texta natjerali u novi red, morate prije njega staviti ovaj tag.

&nbsp;

Ovo nije tag, no smatram da je korisno da ga ovdje spomenem. Kao sto se ne obaziru na nove redove , tako se ne obaziru ni na nove razmake. Da biste ipak postigli `eljeni razmak, umjesto koristenja velike siroke tipke na tastaturi, koristite spomenuti izraz.

 

<p>tekst</p>

Za stvaranje odlomaka. U praksi se ponasa slicno kao i da stavite dva puta tag za novi red, no malo inteligentnije, pa ga koristite kao bolje rjesenje. Zatvorni tag mo`ete, a i ne morate koristiti.

 

<a href="URL-adresa">tekst</a>

Jedan od kljucnih tagova je onaj za linkiranje drugih stranica unutar prezentacije ili izvan nje. Parametrom href odredjujemo ime stranice odnosno njen URL (ako se nalazi izvan nase Web stranice), a izmedju otvorenog i zatvorenog dijela stavljamo ono {to }e predstavljati link. Tu moze doci neka rijec, recenica ili slika.

 

<img src="ime_slike">

Kako staviti sliku na Web prezentaciju?

Jednostavno! Samo kao parametar ovom tagu navedete gdje se slika nalazi i to je to. Ako je slika u istom folderu, kao i dokument dovoljno je navesti samo njeno ime (npr. pero.gif), a ako je negdje na nekom drugom serveru, onda je potrebno napisati cijeli URL gdje se ona nalazi.

 

       To nije niti blizu sve. Tagova ima zaista puno i dobar dio njih necete niti koristiti. Ipak, ima nekih koje zbog komplikovanije sintakse nisam naveo, a puno se koriste. Najbolji primjer su tabele (tag<table>) za ciju obradu ovdje jednostavno nema mjesta, jel ipak ovo je samo maturski.., no kada, (ako) ovo savladate lako cete kasnije prijeci na slozenije...

 

 

[  uvod  ] [  boje  ] [  uredivanje teksta  ] [  linkovi  ] [  kraj  ]