Dakle evo nekog uvoda.

            HTML je  prilicno lagan programski jezik koji ima znate i sami kakav znacaj danas u svijetu i kolika je njegova primjena nepotrebno je govoriti. Neke njegove osnove odnosno osnove koje ce vam biti dovoljne da napravite jednu solidnu stranicu mogu se savladati za par dana, i to uz pomoc mene (hehe) moga udzbenika ha ove prezentacije. Kad savladate osnove HTML-a mozete preci na proucavanje nekog naprednijeg kursa HTML-a ili upoznavanje JavaScripta koji nije neophodan ali moze doprineti da vasa stranica malo zivne. Dakle zavisi od vas...

Dakle da vise ne duzimo pocnimo sa radom.

            Sta vam je sve potrebno da bi ste napravili jednu web prezentaciju?

       Sve sto vam je potrebno je jedan obicni najobicniji text editor kao sto je Notepad. Ako jos nikada niste koristili misliteli da je vrijeme... Pokrenite racunar (vec jeste sigurno dok ovo citate ) a onda ga potrazite tu je negdje (u Start meniju pa na Programs -> Accessories pa Notepad).
       Sledeca stvar koja vam je potrebna je Web Browser a i njega sigurno imate inace kako bi citali ovo. Bilo da imate Internet Explorer ili Netscape Navigator bilo bi pozeljno da imate oba posto razliciti browseri razlicito citaju (tumace) HTML tagove pa je potrebno izvrsiti neke korekcije da bi vasa stranica bila ispravno vidjena u oba browsera.
         I nesto a tice se grafike. Bilo bi pozeljno da imate neki program za obradu fotografija ili pravljenje objekata ( Corel Draw ili Addobe Photo Shop). Samo i tu treba paziti, kako i sta i gdje postaviti dobre fotografije i slike lijepo izgledaju ali se sporo ucitavaju zato neki limit da stranica ne bi trebalo da prelazi 30kb to vam je negdje 12 sekundi na vezi 28.8, i vasa je stvar za sta cete se odluciti...Inace na internetu mozete da nadjete gomilu grafike koju slobodno mozete da koristite...

 Hu ha huha.

 Najtezi dio posla je uradjen sada nam jos samo preostaje da naucimo kako to u stvari funkcionise...

  • Sta god napravite a probacu u sledecim redovima da objasnimo kako sacuvacemo kao (ono sa Save As) pa ime (naziv dokumenta).htm ili .html 

Mogli bi napokon da krenemo i na HTML (konacno)

         HTML komande se pisu u vidu tzv. TAG-ova. Jedan tag je ustvari komanda koja govori vasem browseru sta i kako da uradi tj. na koji nacin da prikaze sadrzaj vase stranice. HTML tagovi su "case insensitive" tj. svejedno je da li ih pisete malim ili velikim slovima. Tagovi se pisu unutar oznaka "<" i ">" (bez znakova navoda) npr: <html>. Ovaj tag se nalazi na pocetku svakog HTML dokumenta i on govori vasem browseru da je fajl koji je upravo poceo da ucitava bas HTML dokument i da kao takvog treba i da ga prikaze. Na kraj HTML dokumenta se stavlja zavrsni HTML tag:</html>. Ovaj tag govori vasem browseru da je to kraj vaseg HTML dokumenta. Vecina tagova ima i pocetni i zavrsni tag. Zavrsni tag se dobija dodavanjem znaka "/" i oznacava mesto na kojem prestaje dejstvo pocetnog taga.
Postoje i tagovi kod kojih ne morate da stavljate zavrsni tag kao sto je recimo tag <br> koji sluzi za prelazak u novi red (o ovom tagu cemo govoriti kasnije u odeljku o formatiranju teksta).

          Svki HTML dokument se sastoji od dva dela: zaglavlja (engl. head) i tela (engl. body). Zaglavlje se odvaja tagovima <head> i </head> a telo dokumenta tagovima: <body> i </body>. Sve ono sto napisete u zaglavlju dokumenta nece se prikazati u prozoru vaseg browsera vec obicno sluzi samo da pruzi neke informacije o vasoj stranici.
Tako cete u okviru vaseg zaglavlja svakao staviti tagove: <title> i </title> izmedju kojih cete staviti naslov vase stranice. Ali pazite, to nije naslov koji ce se pojaviti u telu vase stranice vec onaj naslov koji se pojavljuje u naslovnoj liniji vaseg browsera. Pogledajte naslovnu liniju vaseg browsera - ispred imena vaseg browsera videcete da pise: "HTML- skola". To je zato sto sam ja u zaglavlju ovog dokumenta napisao:

<title>HTML- skola</title>

S druge strane sve ono sto napisete izmedju tagova <body> i </body> predstavljace telo vaseg dokumenta i pojavice se kao sadrzaj vase prezentacije u prozoru browsera (kao sto je tekst koji upravo citate).

Dakle, svaki HTML dokument mora da ima sledeci "kostur":

<html>
<head>
<title>
HTML-skola
</title>
</head>
<body>
Sadrzaj, ono sto ce biti na stranici
</body>
</html>

Sada bi bilo vrijeme da i vi nesto sami napravite a ja loma da se odmorim

Dakle otvorite Notepad i otkucajte "kostur" html-a kao i ovaj gore u kome cete staviti naslov i sadrazaj po zelji. Racunam na vasu mastu...

Sad snimite ovaj dokument. U Save as dijalog prozoru prvo odaberite folder u kojem cete "sejvovati" svoj home page. U polje File name upisite ime vase prve stranice a kao ekstenziju otkucajte .htm ili .html (npr. "prva.html"). U padajucoj listi Save as type odaberite All Files. Na kraju stisnite OK i vas prvi home page je spreman da ga otvorite u svom omiljenom web browseru.

Ako ste sve ispravno uradili u naslovnoj liniji vaseg web browsera bi trebalo da stoji ime a u prozoru browsera bi trebalo da vidite tekst koji ste otkucali.

Sta mislite ha niste ni znali koliki ste genije, ma ne brinite se to je samo pocetak

 


 

 

[  uvod  ] [  boje  ] [  uredivanje teksta  ] [  linkovi  ] [  kraj  ]